Zeleninové lasagne s bylinkovou ricottou


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Těstoviny a nudle
  • Vegetarián
I bez masa je můžete zkusit, přesně tak! Tyto jarní zeleninové lasagne jsou ztělesněním svěžích chutí, tak neváhejte dlouho a pusťte se do vaření. U větších jedlíků vydá základní recept na 4 porce, případně na 6.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Bešamel
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
80 g
Hladká mouka
600 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
0.5 lžičky
Muškátový oříšek
Mořská sůl jemná

Bylinková ricotta
250 g
Sýr ricotta
1 ks
Česnek
Mořská sůl jemná
1 hrst
Čerstvé oregáno

Zeleninová náplň
100 g
Zelený chřest
400 g
Cuketa
2 stonky
Jarní cibulka
200 g
Mražený hrášek
200 g
Cherry rajčata větvičková
1 hrst
Čerstvá bazalka

Ostatní
12 plátků
Lasagne nevaječné
150 g
Parmigiano reggiano, strouhaný sýr
Čerstvá bazalka
Mořská sůl jemná

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C a veškerou zeleninu omyjte a očistěte.
2
Chřest nejdříve oloupejte a odřízněte tužší konce. Vařte ho v osolené vroucí vodě asi 30 vteřin a poté prudce zchlaďte. To samé opakujte s hráškem.
3
Cukety nakrájejte na půlměsíčky a opečte na suché pánvi, poté osolte. Cherry rajčata nakrájejte na plátky a jarní cibulku nadrobno.
4
Ricottu ochuťte prolisovaným česnekem, solí a nadrobno nakrájeným oregánem.
5
Poté si připravte bešamel.
6
V hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a zarestujte. Postupně přidávejte mléko a provařte cca 20 minut.
7
Na závěr dochuťte strouhaným muškátovým oříškem a solí.
8
Pekáč o velikosti 20 cm×28 cm vymažte teplou bešamelovou omáčkou a zaskládejte v tomto pořadí: tři plátky lasagní, bešamel, cuketa, chřest, hrášek, ricotta, jarní cibulka, parmezán.
9
Takto vše třikrát zopakujte. Poslední vrstvu lasagní potřete bešamelem, ozdobte plátky rajčat a posypte parmezánem.
10
Pečte 45 minut, dokud lasagne nezměknou a sýr nezezlátne. Po dopečení ozdobte čerstvou bazalkou.

Další recepty