Celozrnná žemlovka s jablky a tvarohem


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Sladká jídla
Máte rádi jablka a tvaroh? Když je spojíte a přidáte pečivo, máte hotovou skvělou pochoutku. Připravit ji můžete jako hlavní jídlo nebo jako teplý dezert. Žemlovka s jablky rozhodně patří k sladkým jídlům, která jsou u nás velmi oblíbená. Nutriční terapeutka Tereza Havlínová ji pro vás připravila s celozrnným chlebem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

9 plátek
Celozrnný toustový chléb
1 ks
Jablko
1 hrst
Vlašské ořechy - jádra
1 hrst
Rozinky trio
250 g
Tvaroh odtučněný (BILLA Bio)
3 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
2 lžíce
Med květový český
150 ml
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
1 lžička
Skořice

Na dodělání
České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

1
Jablko rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jadřinec a nastrouhejte na hrubém struhadle. Posypejte skořicí, přidejte nasekané vlašské ořechy, rozinky (rum slijte) a promíchejte. 
2
V jedné míse si smíchejte vaničku tvarohu se slepičím vejcem a lžící medu. V druhé míse nebo hlubokém talíři si rozšlehejte dvě vejce, mléko a lžíci medu. V této směsi pak obalíte plátky toastového chleba.
3
Na spodek obdélníkové formy o rozměru 23x16 cm dejte tři obalené plátky toastového chleba, poté přidejte polovinu tvarohové směsi, polovinu množství jablečné směsi a pak opět pokračujte toastovým chlebem, tvarohem a jablky. Navrch dejte poslední obalené plátky toastového chleba. 
4
Pokapat můžete trochou medu a lehce poklást tenkými plátky másla. Pečte na 160 °C po dobu 50 minut.
5
Před krájením nechte vychladnout. Podávejte s plátky jablek a tvarohem, který můžete vyšlehat s trochou medu a špetkou pravé vanilky.

Další recepty