Buchtičky s krémem a ovocem


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Sladká jídla
  • Vegetarián
Oblíbená jídla z dětství, kdo by je neměl... Palačinky, všelijaké kaše, omáčky nebo třeba sladké buchtičky se šodó. Právě ty nás mnohdy provázely i během školních let. Ne vždy ale šlo o nejvýživnější pochoutky pod sluncem, a proto jsme se jim rozhodli dát zdravější kabátek. Dnes tu máme první českou klasiku, kterou si v našem podání můžete jedině zamilovat.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

140 g
Špaldová celozrnná mouka
130 g
Hladká mouka
150 ml
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
6 g
Sušené droždí
1 plod (kůra)
Citróny
20 g
Xylitol
1 špetka
Sůl
10 g + na vymazání
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Žloutek

Krém
2 sáčky
Vanilkový pudink
1 l
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
60 g
Xylitol

Na ozdobu
Maliny
Borůvky
Čerstvá máta

Příprava

1
Mléko a vejce/žloutek vyndejte alespoň 30 minut (lépe hodinu) před přípravou z lednice, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
2
Mouku prosejte, čtvrtinu odložte stranou a do zbytku vmíchejte xylitol, špetku soli, kůru a sušené droždí.
3
Přidejte mléko, žloutek, rozpuštěné máslo a ručně nebo pomocí robotu zpracujte v těsto.
4
Podle konzistence pomalu přidejte i zbytek mouky. Těsto by nemělo moc lepit a mělo by být vláčné.
5
Těsto přikryjte a nechte hodinu kynout na teplém místě, mělo by zdvojnásobit objem.
6
Vykynuté těsto vyklopte na vál, který jste si předem posypali moukou.
7
Natrhejte z těsta stejně velké kousky, ze kterých tvarujte kuličky, a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku.
8
Potom znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě 10–15 minut kynout.
9
Buchtičky pečte 25–30 minut na 180 °C, dokud nezezlátnou.
10
Zatímco se pečou, připravte si krém. Z mléka odlijte cca třetinu a rozmíchejte si v ní pudinko- vý prášek a xylitol.
11
Zbylé mléko přiveďte k mírnému varu a pomalu za stálého míchání přilévejte směs pudinku. Míchejte do zhoustnutí.
12
Upečené buchtičky podávejte s krémem a ozdobte ovocem a mátou.

Další recepty