Brokolicový krém


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
  • Bezlepkové
  • Vegetarián
Sytá zelená barva, která bere dech! Tak krásný brokolicový krém musíte vyzkoušet, chutná ještě lépe než vypadá. Krémové polévky se hodí především do chladnějších dnů. S pečivem vám vytvoří dokonalou večeři.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Brokolice
1 ks
Cibule žlutá
2 ks
Celer řapík
2 lžíce
Ghí
750 ml
Zeleninový vývar
250 ml
Smetana 12%
150 g
Čedar
Sůl
Pepř

Příprava

1
Ve větším hrnci orestujte na másle cibuli nakrájenou na kostičky doměkka. Přidejte celer pokrájený na malé plátky a také krátce orestujte.
2
Přidejte ještě brokolici rozdělenou na růžičky a vše zalijte horkým vývarem nebo vodou. (Nejprve nemusíte dávat všechen vývar a přidat jej můžete podle potřeby, až budete polévku mixovat tak, abyste získali požadovanou konzistenci).
3
Brokolici vařte opravdu pouze pár minut, aby byla stále pestře zelená a křupavá, tedy také plná vitamínů. Na závěr přidejte smetanu a nastrouhaný sýr a celý obsah hrnce (opatrně) přelijte do nádoby blenderu. Tyčový mixér je také varianta, jen polévka nebude tak dokonale krémová.
4
Už zbývá jen krém dosolit a případně opepřit podle chuti, to raději nechte na konec, protože každý sýr je jinak slaný, tak ať zbytečně nepřesolíte.