Jarní hrášková polévka


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Večeře
  • Vegetarián
  • Zeleninová jídla
Jaro doslova zve k přípravě lehkých zeleninových polévek. Jednu takovou jarní polévku ze zeleného hrášku pro vás máme tentokrát i my. Hotová bude během chvilky, zvládne ji i kuchařský začátečník a jistě si na ní pochutná celá rodina.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

350 g
Čerstvý hrášek
1 ks
Šalotka
2 stroužky
Česnek balený
2 plátky
České máslo 84 % mléčného tuku
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Smetana ke šlehání 33%
700 ml
Zeleninový vývar

Na dodělání
6 plátků
Máslový toustový chléb
2 plátky
České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

1
Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku, poté krátce i česnek, přidejte hrášek, podlijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu.
2
Provařte velmi krátce, jen cca 2 minuty, odstavte a rozmixujte na hladký krém. V závěru zjemněte smetanou dle chuti a konzistence. Dochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
3
Toastový chléb nakrájejte na kostky a zvolna opékejte na másle na pánvi (případně v troubě) dozlatova.
4
Při servírování můžete ještě dozdobit například zbylou smetanou a výhonky z hrášku.