Krémová houbová polévka


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Večeře
Houbařská sezóna a podzim patří v Čechách neodmyslitelně k sobě. Jednou z nejoblíbenějších pochoutek z hub je houbová polévka. My pro vás máme tentokrát recept na houbovou krémovou polévku, která zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Sušené houby
200 g
Žampiony
100 g
Smetana ke šlehání 33%
3 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Cibule bílá
2 stroužek
Česnek balený
600 ml
Zeleninový vývar
Tymián
2 špetky
Drcený kmín
Sůl
Pepř

Na ozdobu
Zakysaná smetana
Houbový prach
Extra panenský olivový olej

Příprava

1
Připravte si zeleninový vývar a nechte ho trochu zchladnout.
2
Sušené houby namočte na 30 minut do vlažného vývaru. 
3
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Přisypte nakrájenou cibuli, plátky česneku a pozvolna restujte.
4
Přisypte tymián a restujte dál, asi 3 minuty. 
5
Dochuťte drceným kmínem, přisypte nakrájené žampiony a předem namočené sušené houby i s tekutinou.
6
Dochuťte solí, pepřem a přilijte zeleninový vývar.
7
Snižte teplotu a pozvolna vařte asi 20 minut.
8
Přilijte smetanu ke šlehání a rozmixujte dohladka.
9
Krátce provařte do zhoustnutí.
10
Polévku podávejte s předem uvařeným bramborem nakrájeným na kostičky. 
11
Na závěr ji dozdobte zakysanou smetanou, olejem, houbovým prachem a mikrobylinkami.