Vepřová kýta s houbovo-koprovou omáčkou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Polévky
  • Recepty z masa
  • Omáčky
Česká klasika je zkrátka neodolatelná! My pro vás máme voňavou dobrotu z kuchyně samotného Jana Punčocháře. Připravte si s námi vepřovou kýtu s voňavou omáčkou hub a kopru. Jako přílohu můžete podávat bramborovou kaši.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Maso
800 g
Vepřová kýta v celku
Sůl
Pepř
80 g
České máslo 84 % mléčného tuku
200 g
Kořenová zelenina
1 ks
Cibule bílá
4 ks
Bobkový list
200 ml
Bílé víno
70 g
Sušené houby
200 g
Sušené lišky
Kmín
70 g
Okurky sterilované
150 ml
Smetana
29 g
Čerstvý kopr
Olej

Příloha (kaše)
600 g
Brambory C
150 g
České máslo 84 % mléčného tuku
50 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
Sůl
Muškátový oříšek

Příprava

1

POSTUP NA OMÁČKU

Vepřové maso očistěte, osušte, osolte a opepřete. Pánev s olejem rozpalte a vepřovou kýtu zprudka opečte.
2
Opečenou kýtu vyjměte z pánve, přidejte máslo, očištěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a najemno nakrájenou cibuli.
3
Vše důkladně zarestujte, vhoďte bobkový list, zalijte bílým vínem a nechte vyvařit.
4
Přidejte sušené hříbky, zalijte vodou a duste doměkka. Mezitím si na oleji orestujte lesní houby, osolte a okmínujte.
5
Do hotové omáčky vložte žampiony, na kostičky nakrájené okurky, zjemněte smetanou a dochuťte nasekaným koprem (dle hustoty zahustit jíškou).
6

POSTUP NA BRAMBOROVOU KAŠI

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka.
7
Brambory přeceďte a propasírujte.
8
Přidejte studené na kostičky nakrájené máslo a teplé mléko.
9
Dochuťte muškátovým oříškem a solí.
10
Vše pomocí kuchyňské stěrky vypracujte do hladké kaše.

Další recepty