Tradiční linecké cukroví


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Linecké cukroví je hned po vanilkových rohlíčkách a vosích hnízdech další hvězdou českých Vánoc. Linecké je poměrně rychle hotové a skvěle chutná s kyselejší marmeládou, ideální je rybízová, jahodová nebo višňová.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

210 g
Hladká mouka
70 g
Moučkový cukr
140 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Žloutek
Citronová kůra
Marmeláda

Příprava

1
Připravte si mísu. 
2
Mouku s cukrem prosejte pomocí jemného sítka, přidejte máslo, trochu citronové kůry a žloutek a začněte rukama propracovávat v hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odležet.
3
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 2–3 menší kusy, které vyválejte na stejně silný plát, ze kterého vykrajujte cukroví. Vykrojené cukroví pečte při 180 °C asi 10 minut.
4
Upečené cukroví nechte pár dní odležet, poté kousky slepujte oblíbenou marmeládou.

Další recepty