Banofee do skleničky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Rychlý a nepečený dezert, na kterém si pochutná celá rodina. Přesně to jsou banánovo-karamelové pohárky se šlehačkou. Příprava není vůbec složitá, jen musíte mít trochu trpělivosti při přípravě karamelu. Výsledek však rozhodně stojí za to!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Karamelová omáčka
100 g
Krystalový cukr
40 g
České máslo 84 % mléčného tuku
60 g
Smetana ke šlehání 33%
1 špetka
Sůl

Krém
70 g
Smetana ke šlehání 33%
130 g
Skyr natur
10 g
Moučkový cukr
0.13 lžičky
Mletá skořice

Na dodělání
Dětské piškoty
Hořká čokoláda
Arašídy
2 ks
Banány

Příprava

1
Do malého hrnce nasypte cukr krystal a na středním výkonu ho nechte pozvolna rozpouštět. Nemusíte metličkou míchat nějak šíleně, ale rozhodně po celou dobu hrnec kontrolujte. Jakmile se začne cukr uprostřed rozpouštět, metličkou obsah hrnce promíchejte. To opakujte, dokud nejsou všechny krystalky cukru rozpuštěné. Míchejte, aby se karamel na některých místech nespálil a nezhořknul a jinde nebyl cukr ještě rozpuštěný.
2
Jakmile je karamel tekutý a má příjemnou jantarovou barvu (radši světlejší než tmavší), hrnec sundejte ze sporáku a vložte do něj máslo. Ihned míchejte, abyste co nejvíce obě suroviny propojili. Karamel začne bublat, ale to je jen reakce horkého karamelu a studeného másla. Když je veškeré máslo promíchané s cukrem, vraťte hrnec zpět na plamen, a pokud nejsou obě suroviny perfektně spojené, zahřejte karamel na nízký stupeň a míchejte, dokud se nespojí.
3
Poté ihned po kouskách přilijte smetanu. Promíchanou karamelovou omáčku stáhněte z plamene a přelijte do silnostěnné skleněné nádoby. Nechte na pracovní ploše odpočinout a poté dejte vychladit do lednice.
4
Vychlazenou smetanu ke šlehání nalijte do nádoby, kde ji šlehačem vyšlehejte do skoro tuha. Šlehačka by měla tvořit měkkou špičku na metle od šlehače, ale zároveň už krásně držet tvar. Šlehačku vložte do větší misky a v nádobě, kde jste před chvílí šlehali šlehačku, prošlehejte skyr s moučkovým cukrem a mletou cejlonskou skořicí. Po částech zapracujte do šlehačky v misce a celý krém vložte přikrytý potravinářskou fólií do lednice vychladit.
5
Piškoty vložte do pytlíku s uzavíratelným koncem, pytlík položte na utěrku a jednou stranou válečku piškoty kontrolovaně rozmělněte na menší kousky.
6
Do pohárků navrstvěte trošku krému, na něj položte piškoty, ty zakápněte karamelovou omáčkou, přidejte kolečka banánu, a znovu krém, piškoty a banán. Vše dozdobte najemno nastrouhanou čokoládou, najemno nasekanými arašídy a karamelovou omáčkou.

Další recepty