Klasický cheesecake nejspíš znáte a možná i s oblibou připravujete. My pro vás však tentokrát máme cheesecake inspirovaný Baskickem. Tento koláč ze severu Španělska si po celém světě získává stále větší oblibu a my jsme ho zkrátka museli vyzkoušet!
Suroviny vyndejte předem z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Troubu si předehřejte na 245 °C.
3
accessibility.recipes.cookingstep
Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejlépe funguje si vyložit zvlášť dno a zvlášť strany, které by měly přečnívat cca 1 cm nad okraj.
4
accessibility.recipes.cookingstep
Krémový sýr lehce prošlehejte, přisypte k němu moučkový cukr i cukr krystal a společně chvíli šlehejte, dokud nebude směs krásně krémová.
5
accessibility.recipes.cookingstep
Postupně zašlehejte i vejce a žloutek. Šlehejte jen tak dlouho, dokud se vše nespojí, nechcete vejce ve směsi začít vyšlehávat.
6
accessibility.recipes.cookingstep
Dále přilijte a zapracujte smetanu. Platí to stejné, co u vajec, pouze zapracovat, nikoliv našlehávat.
7
accessibility.recipes.cookingstep
Nakonec zapracujte citronovou kůru, škrob nebo mouku a zhruba polovinu z předem omytých a důkladně osušených borůvek.
8
accessibility.recipes.cookingstep
Vzniknout by měla poměrně hodně tekutá směs. Tuto směs vlijte do předem vyložené dortové formy. Párkrát s ní lehce bouchněte o pracovní plochu a nahoru naskládejte zbývající polovinu borůvek.
9
accessibility.recipes.cookingstep
Dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte 20 minut. Poté zvedněte teplotu na maximum, které vaše trouba dovoluje a pečte dalších 7–10 minut, dokud nebude povrch připečený do tmavě hnědé barvy. Pokud by se nechtěla tato vrstva tvořit, můžete na chvíli zkusit zapnout horní gril.
10
accessibility.recipes.cookingstep
Poté ihned vyndejte a nechte vychladnout v pokojové teplotě. Cheesecake by se po vytažení z trouby měl třást.
11
accessibility.recipes.cookingstep
Velmi důležité je po vychladnutí dát cheesecake ještě zatuhnout a zachladit do lednice, alespoň přes noc.
12
accessibility.recipes.cookingstep
Druhý den cheesecake můžete vytáhnout z formy, zbavit obvodového papíru a krájet nahřátým nožem.
Suroviny
Suroviny na
porce
400 g
Fresh cheese
100 g
Mascarpone
85 g
Krystalový cukr
45 g
Moučkový cukr
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 ks
Žloutek
255 g
Smetana 31%
1 ks
Citronová kůra
15 g
Kukuřičný škrob
200 g
Borůvky
Příprava
1
accessibility.recipes.cookingstep
Suroviny vyndejte předem z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Troubu si předehřejte na 245 °C.
3
accessibility.recipes.cookingstep
Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejlépe funguje si vyložit zvlášť dno a zvlášť strany, které by měly přečnívat cca 1 cm nad okraj.
4
accessibility.recipes.cookingstep
Krémový sýr lehce prošlehejte, přisypte k němu moučkový cukr i cukr krystal a společně chvíli šlehejte, dokud nebude směs krásně krémová.
5
accessibility.recipes.cookingstep
Postupně zašlehejte i vejce a žloutek. Šlehejte jen tak dlouho, dokud se vše nespojí, nechcete vejce ve směsi začít vyšlehávat.
6
accessibility.recipes.cookingstep
Dále přilijte a zapracujte smetanu. Platí to stejné, co u vajec, pouze zapracovat, nikoliv našlehávat.
7
accessibility.recipes.cookingstep
Nakonec zapracujte citronovou kůru, škrob nebo mouku a zhruba polovinu z předem omytých a důkladně osušených borůvek.
8
accessibility.recipes.cookingstep
Vzniknout by měla poměrně hodně tekutá směs. Tuto směs vlijte do předem vyložené dortové formy. Párkrát s ní lehce bouchněte o pracovní plochu a nahoru naskládejte zbývající polovinu borůvek.
9
accessibility.recipes.cookingstep
Dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte 20 minut. Poté zvedněte teplotu na maximum, které vaše trouba dovoluje a pečte dalších 7–10 minut, dokud nebude povrch připečený do tmavě hnědé barvy. Pokud by se nechtěla tato vrstva tvořit, můžete na chvíli zkusit zapnout horní gril.
10
accessibility.recipes.cookingstep
Poté ihned vyndejte a nechte vychladnout v pokojové teplotě. Cheesecake by se po vytažení z trouby měl třást.
11
accessibility.recipes.cookingstep
Velmi důležité je po vychladnutí dát cheesecake ještě zatuhnout a zachladit do lednice, alespoň přes noc.
12
accessibility.recipes.cookingstep
Druhý den cheesecake můžete vytáhnout z formy, zbavit obvodového papíru a krájet nahřátým nožem.