Tradiční česká nádivka s kuřecími játry a vlašskými ořechy


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Předkrmy
  • Přílohy
  • Sezónní recepty
Klasickou českou nádivku všichni jistě znají, takže by to chtělo něco trochu nového. Co třeba kombinaci kuřecích jater a vlašských ořechů? My jsme pro, proto jsme pro vás připravili trochu netradiční recept na tradiční českou nádivku.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 100 g
    Rohlík
  • 12.5 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 175 ml
    Plnotučné mléko 3,5% tuku, trvanlivé
  • 0.25 hrst
    Čerstvé bylinky
  • 0.75 stroužku
    Česnek balený
  • Muškátový oříšek
  • 1 ks
    Vejce L6 na podestýlce
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • 40 g
    Kuřecí játra
  • 0.5 lžíce
    Olivový olej extra panenský
  • 20 g
    Vlašské ořechy - jádra

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Housky nebo rohlíky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a pečivo na něm dozlatova osmahněte.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Vše přesypte do hluboké mísy a zalijte plnotučným mlékem, ve kterém rozšlehejte žloutky. Nechte 15 minut odstát, aby se do pečiva nasákla tekutina. Podle potřeby přilijte mléko, hmota by měla mít podobnou hustotu, jako když zaděláváte houskové knedlíky. Přidejte nasekané bylinky, česnek a muškátový oříšek. Osolte a opepřete podle chuti.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Zvlášť vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli a opatrně je zapracujte do směsi.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    V pánvi rozehřejte olej a 15 minut na něm opékejte kuřecí játra. Nakrájejte je na kousky a přimíchejte do základní směsi i s výpekem. Nakonec přidejte vlašské ořechy.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Pekáček o velikosti 25x35 cm vymazejte máslem a směs do něj přelijte. Povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte po dobu 30–40 minut podle výkonu vaší trouby. Před dokončením zapíchněte doprostřed těsta špejli. Pokud je po vytažení suchá, nádivka je rovnoměrně propečená.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Nádivku nechte vychladnout, nakrájejte ji na kostky a podávejte k velikonočnímu obědu.