Tofu satay salát s arašídovým dipem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Saláty
  • Hlavní jídla
  • Vegan
  • Vegetarián
Satay špízy se tradičně připravují na grilu a z masa, ale v dnešní době je hromada možností, jak vytvořit chutnou vege alternativu. Food Therapy by Denisa⁠ proto zkusila tofu satay a výsledek je famózní! ⁠

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Tofu
2 lžíce
Sójová omáčka
2 lžíce
Javorový sirup grade C
1 stroužek
Česnek balený
2 cm
Zázvor
1 lžička
Sezamová semínka
1 hrst
Koriandr

Arašídová omáčka
150 g
Arašídy
1 ks
Cibule šalotka
150 ml
Kokosové mléko
3 lžíce
Arašídové máslo
1 stroužek
Česnek balený
3 lžíce
Sójová omáčka
3 lžíce
Javorový sirup grade C
1 lžíce
Šťáva z limetky
1 ks
Čerstvé chilli papričky
Mlýnek mořská sůl

Příprava

1
Nejprve si připravte marinádu na tofu. Smíchejte sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor, javorový sirup a česnek.
2
Tofu nakrájejte na kostičky a vložte minimálně na hodinu do marinády.⁠
3
Arašídy opražte 10 minut na pánvi, nechte vychladnout a poté vložte do mixéru, přidejte špetku soli a dvě lžíce vody. Mixujte do požadované konzistence.⁠
4
Na dip osmahněte na kostičky nakrájenou šalotku, zalijte ji kokosovým mlékem a přidejte arašídové máslo.
5
Poté přidejte utřený česnek, sójovou omáčku, javorový sirup, šťávu z limety, chilli a lehce vařte a promíchávejte alespoň 5 minut, aby se chutě krásně propojily.
6
Kostičky tofu napíchejte na špejle a osmahněte na pánvi.
7
Na talíři je pak zasypte sezamovými semínky, arašídy, čerstvým koriandrem a přelijte omáčkou.
8
Kdo má rád hodně pikantní jídla, může přidat čerstvé chilli a⁠ ještě dochutit limetou.⁠