Salát s ovocem a grilovaným sýrem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Saláty
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
  • Sezónní recepty
Kombinace slaných a sladkých chutí dokáže vaše chuťové buňky doslova roztančit. Ovoce s grilovaným sýrem podpořené některou ze skvělých zálivek vás jistě zaujme. Kromě zajímavé chuti vás jistě potěší i rychlost, s kterou bude vaše letní večeře hotová.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Salát
130 g
Baby špenát
500 g
Jahody
200 g
Kanadské borůvky
2 ks
Kedlubna
1 hrst
Vlašské ořechy - jádra
4 ks
Panýr sýr s bylinkovou marinádou

Balzamiková zálivka
3 lžíce
Extra panenský olivový olej
1 lžíce
Balzamikové glazé

Bylinková zálivka s citronem
3 lžíce
Extra panenský olivový olej
1 lžíce
Citrónová šťáva
1 hrst
Čerstvé bylinky
Sůl
Pepř

Asijská zálivka
3 lžíce
Extra panenský olivový olej
1 lžíce
Rýžový ocet
Tamari omáčka
1 lžíce
Med květový český

Hořčičná zálivka
3 lžíce
Extra panenský olivový olej
1 lžíce
Jablečný ocet
1 lžíce
Dijonská hořčice
1 lžíce
Javorový sirup grade C
Sůl

Příprava

1
Nejprve si připravte vybranou zálivku, a to smícháním všech potřebných ingrediencí v misce. 
2
Špenát, kedlubny i ovoce omyjte a osušte. 
3
Kedlubny nakrájejte na malé proužky, jahody na plátky a spolu se špenátem dejte do mísy. 
4
Přisypte pokrájené vlašské ořechy, borůvky a opatrně promíchejte. 
5
Rozehřejte kontaktní gril na 230 °C. Ogrilujte na něm sýr panýr v bylinkové marinádě – z obou stran hezky dozlatova.
6
Hotový sýr nakrájejte na menší kousky. Podávejte s připraveným salátem a vybranou zálivkou.
7

POSTUP ZÁLIVKY

Základem pro přípravu jsou 2–3 složky: olejová, kyselá a dochucovací.
8
Pracujte s poměry3:1, a to 3 díly oleje a 1 díl kyselé složky.
9
Kyselost může dodat bílý vinný ocet nebo šťáva z citronu.
10
Z olejů nikdy nezklame extra panenský olivový.