Omáčka velouté z bílého chřestu s chorizem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Přílohy
  • Omáčky
  • Zeleninová jídla
Slyšeli jste o velouté? Skvělá omáčka z máslové jíšky a vývaru. Veloué pochází z Francie a používá se jako základ pro přípravu dalších omáček nebo podávat s masem či vařenou zeleninou.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

200 g
Šalotka
500 g
Chřest bílý
200 ml
Smetana 31%
100 ml
Bílé víno
500 ml
Zeleninový vývar
20 g
Tymián
Sůl
Pepř
60 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Chorizo
Čerstvé bylinky

Příprava

1
Chřest oloupeme a zalomíme (tak poznáme, kde už je dřevnatý).
2
Oloupeme a nakrájíme šalotku a na másle ji pomalu restujeme (tady se nevyplatí spěchat, potřebujeme, aby dlouhým restováním krásně zesládla). Přidáme tymián, nakrájený chřest, a ještě chvíli restujeme.
3
Zalijeme vínem a necháme zcela vyvařit. Poté zalijeme vývarem, smetanou a vaříme doměkka.
4
Pak celou směs vymixujeme dohladka a přepasírujeme přes hladký cedník.
5
Chorizo nakrájíme na kostky orestujeme na pánvi. Můžeme dozdobit i olejem, který pustilo chorizo.