Hruškový koláč s marcipánem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Není nic lepšího než šálek horkého čaje nebo kávy a chutný dezert k tomu. Tentokrát je tu od nás inspirace na sváteční dezert je ve znamení hrušek a marcipánu. Tak už na nic nečekejte rozehřejte troubu!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Hladká mouka
170 g
České máslo 84 % mléčného tuku
60 g
Moučkový cukr
1 ks
Vanilkový cukr
2 ks
Žloutek
1 lžíce
Šťáva z citronu
200 g
Marcipán
3 ks
Hrušky

Na potření
5 lžic
Extra jam meruňka
1 lžíce
Šťáva z citronu
1 lžíce
Tuzemský rum

Příprava

1
V míse smíchejte hladkou mouku s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidejte žloutky, citronovou šťávu a nasekané máslo.
2
Vypracujte těsto a odložte ho na hodinu do ledničky. Těsto rozválejte dokulata a přeneste do formy.
3
Dno propíchejte vidličkou. Položte přes něj pečicí papír, na který nasypejte suché fazole.
4
Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C (horkovzdušná na 160 °C).
5
Mezitím oloupejte hrušky, vyjměte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku ve velikosti formy.
6
Předpečený koláč vyndejte z trouby, odstraňte fazole, vyložte plackou marcipánu, kterou propíchejte vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta.
7
Marcipánovou vrstvu poklaďte plátky hrušek a dejte péct (teplotu snižte na 170 °C).
8
V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.
9
Po 20 minutách koláč vyndejte z trouby a potřete ho připravenou směsí.
10
Ponechte dalších 15 minut v troubě a po vychladnutí servírujte.

Další recepty