Domácí kimči


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Zavařování a nakládání
Už jste někdy zkoušeli domácí kimči? Tato typická korejská specialita se během podzimních dnů rozhodně hodí. Je pikantní, nabitá živinami a famózními chutěmi. Příprava je sice trochu časově náročnější, ale ten výsledek!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 ks (laicky čínské)
Pekingské zelí
70 g
Mořská sůl jemná
4 ks
Jarní cibulka
200 g
Mrkev
200 ml
Voda

Chilli pasta
40 g
Korejské chilli vločky Goču
15 g (očištěný)
Zázvor
4 stroužky
Česnek
50 g
Vločky z tuňáka Bonito
1 ks
Cibule sladká
20 g
Krupicový cukr
25 ml
Rybí omáčka

Příprava

1
Zelí nakrájejte na širší proužky nebo nudle. Nasolte a nechte stát 1–3 hodiny. Slijte vzniklou tekutinu, opláchněte a nechte okapat 20 minut.
2
Mezitím si očistěte a nakrájejte ostatní zeleninu. Všechno kromě jarní cibule, mrkve a vody rozmixujte tyčovým mixérem do pasty.
3
Nechte 15 minut odstát. Zelí s pastou smíchejte s jarní cibulí a nakrájenou mrkví.
4
Směs zelí dejte do kvasného hrnce (nebo do větších sklenic s gumovým těsněním, perfektně vymytých) a umačkejte, abyste vymačkali přebytečný vzduch.
5
Vodou vypláchněte misku od pasty a tekutinu nalijte na kimči.
6
Veškerá pevná hmota musí být pod hladinou láku. A nyní je třeba kimči zatížit, například malou mističkou/talířkem a kamínkem.
7
Naložené kimči nechte při pokojové teplotě 3–7 dní fermentovat (záleží, jak moc ho chcete mít kyselé, přesný čas je těžké stanovit).
8
Poté přesuňte do lednice. V lednici se fermentace zpomalí, nikoliv zastaví. Tam pak vydrží i 2 týdny.