Čočkový salát s blanšírovanou mrkví


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Saláty
  • Vegan
Čočka se běžně připravuje na Nový rok, který se kvapem blíží. Nejdřív nás samozřejmě čeká vánoční hodování, ale není od věci mít v záloze již osvědčený novoroční recept. Zkuste letos třeba ten náš, trochu netradiční, ale stále čočkový!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

240 g
Červená čočka loupaná celá
2 ks
Mrkev
150 g
Řecké olivy kalamata
2 ks
Grapefruit
Pažitka

Lák na blanšírování
600 ml
Voda
170 ml
Ocet
100 g
Krupicový cukr
1.5 lžičky
Mlýnek mořská sůl

Dresink
3 lžíce
Olivový olej extra panenský
0.5 plodu
Šťáva z grapefruitu
1 stroužek
Česnek balený
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Čočku uvařte podle návodu na obalu, poté ji sceďte a zchlaďte.
2
Spiralizérem nebo škrabkou julienne vytvořte z mrkve tenké nudličky.
3
Všechny suroviny na lák vlijte do hrnce, přidejte mrkev a zahřívejte na mírném plameni.
4
Jakmile lák začne vřít, mrkev sceďte a nechte vychladnout.
5
Česnek utřete, přendejte do misky a přidejte všechny zbylé suroviny na dresink.
6
Dobře promíchejte. Grep a pažitku nakrájejte na menší kousky.
7
Blanšírovanou mrkev smíchejte s čočkou a připraveným dresinkem.
8
Salát servírujte v misce a ozdobte ho grepem, olivami a pažitkou.