Jak jíst dobře za rozumné peníze

Mnoho lidí tvrdí, že by rádi jedli lépe. Za touto větou však následují důvody, proč to nejde, a proto realizace tohoto předsevzetí v praxi pokulhává. Jedním z nejčastějších důvodů je tvrzení, že zdravé recepty jsou prostě moc drahé. Což je v poslední době umocněno neustále se zvyšujícími cenami potravin.


V celém kontextu nejde pouze o výběr potravin samotných, což je pouze jeden z faktorů, který stojí za levným a zdravým jídlem. Záleží i na plánování nákupu či jídelníčku, správném skladování potravin nebo efektivním nakládání se zbytky.


V článku vám přinášíme tipy, jak docílit rozumného a vyváženého jídelníčku bez nutnosti utrácet za dobré jídlo horentní sumy.

Chytře plánujte

Zkuste si jednou za týden sepsat, co chcete jíst a jaké recepty zkusit. Zohledněte stav spíže a lednice, a tím pádem také budete vědět, co je třeba případně doplnit. Poznámky si můžete psát do mobilu nebo „postaru“ do zápisníku tomu vyhrazenému. Ačkoliv se to nezdá, v týdnu plném shonu vám tato metoda ušetří čas a budete vědět, na co se těšit. 


Důležitá poznámka: buďte flexibilní. Neodmítejte pozvání na oběd s kolegy nebo večeři s přítelem jen proto, že „máte plány“. Spíše jde o rámec, který podle situace upravujte. Plánování také pomůže do jídelníčku cíleně zařadit luštěniny, ryby nebo méně obvyklé druhy příloh. Jaká jídla zkusit? Poradíme vám v článku, kde najdete rychlé a levné recepty. Najdete tu recepty s masem i bez něj. Vybere si tak každý.


Chcete si začít chystat více jídel do krabiček? Se začátky vám pomůže náš článek o domácí krabičkové dietě.

Udělejte si systém v nákupech

Ať už vám vyhovuje jít na větší nákup 1x do týdne nebo nakupujete raději průběžně, udržujte si svůj systém. Dobrým tipem je také nakupovat se seznamem. Nákup bez něj je vstupenkou k tomu, abyste v obchodě strávili spoustu času, půlku potřebných věcí nekoupili, a naopak přišli domů s potravinami, které vlastně vůbec nepotřebujete. Mít seznam vám ušetří čas a pomůže se zaměřit na potraviny, které na základě bodu č. 1.

Potraviny správně skladujte

Lednici má v kuchyni každý z nás. Málokdo už ale ví, jak do ní potraviny správně poskládat. Která zelenina do chladu nepatří a proč? Jak skladovat bylinky, aby déle vydržely? Pokud se naučíte správně využívat jednotlivé přihrádky a různé teploty v nich, udržíte potraviny déle čerstvé a předejdete zbytečnému plýtvání.

Nebojte se privátních značek potravin

V souvislosti se zvyšujícími se cenami potravin jsou privátní značky jednou možností, jak šikovně ušetřit. Nižší cena a méně líbivý obal neznamená nižší kvalitu. V balení se skrývá „značkový“ obsah vyrobený přímo pro konkrétní řetězec. 


Například u mléčných výrobků, které máte v jídelníčku často, bych také doporučila sáhnout po větším balení a z něj si postupně odebírat svoji porci podle potřeby. Cenově vychází lépe než balení malá. Jogurt po otevření doporučuji skladovat v uzavřené nádobě s víčkem a sníst do 3 dnů.



V jakých receptech „privátky“ využít? Zkuste třeba jednoduchou kefírovou bábovku. Nebo špagety „pomodoro“ z jednoho pekáče. Uvidíte, že i levné recepty mohou být nejen velmi chutné, ale i zdravé.

Chytře využijte mrazák

Mrazák můžete využít pro jednotlivé suroviny, ale i celá jídla. Jedná se o způsob, jak eliminovat zbytečné plýtvání nebo způsob, jak lépe jíst ve dnech, kdy máte všeho právě nad hlavu a nulové kapacity na vaření. Pokud vařím jídlo, které je vhodné do mrazáku, občas ho udělám víc a po jednotlivých porcích zamrazím. Takovým příkladem jsou třeba masové směsi, polévky, rajčatové omáčky na těstoviny ale i pečivo a sladké pečení typu banana bread. Uvidíte, že se vám budou hodit, až nebudete vědět, co uvařit k večeři, či obědu.


Vyzkoušejte náš recept na zázvorový chlebíček. S šetřením pomůže i batch cooking. Že nevíte, co to je? Přečtěte si v našem článku.

Jednoduchost nadevše

Není nutné mít za každou cenu superpestrý jídelníček a každý den jiné jídlo. Tím nemyslím, že byste měli vynechávat celé skupiny potravin a důležité živiny.


Není ale špatně mít např. dvakrát za sebou stejnou večeři, kterou byste jinak vyhodili nebo si uvařit oběd na dva dny. Určitý „stereotyp“ vám může pomoci a vše ulehčit. Taky omezíte plýtvání. Vsaďte na prověřené kombinace a jídlo plánujte tak, aby bylo vyvážené jak po stránce makro, tak i mikroživin. Na více porcí dopředu můžete připravit recepty na oběd jakou jsou třeba zapečené gnocchi nebo kuře s citrusy a bylinkami.

Tereza Havlínová