Jak na krabičkování? 5 tipů, které vám usnadní začátky!

Krabičkování nebo chcete-li příprava jídel v předstihu, je jedinečný způsob, jak mít větší kontrolu nad vlastním jídelníčkem. Snadněji totiž odhadnete velikost porce a plně ovlivníte výběr surovin. To vám může pomoci dosáhnout vašich cílů, ať už jsou jakékoliv. Dalším příjemným bonusem jsou ušetřené peníze a věřte nebo ne, i čas.


Pokud s krabičkováním nemáte žádné zkušenosti, možná tyto první řádky čtete s mírnou nedůvěrou, neboť máte zato, že krabičkování znamená trávit celé dny v kuchyni. S našimi tipy vás ale přesvědčíme, že tomu tak není a vlastně to může být i zábava.

1. Nepřepalte start

Je to vůbec poprvé, co se chcete pustit do krabičkování? Nenuťte se do složitých receptů či celodenního menu.


Dosud jste obědy v práci řešili poledním “meníčkem” nebo rozvozem z restaurací? Zkuste si pro začátek připravit dva až tři zdravé obědy týdně. Jako inspirace vám jistě poslouží blog Gusto Academy, kde si vybere každý.


Stejně tak je to i se svačinami – dosud jste si každé odpoledne zpestřili sušenkou z automatu a kávou? Vyměňte ji třeba za domácí koláč, celozrnné či žitné obložené pečivo nebo jogurt s ovocem a müsli. Podívejte se, jak si sestavit chutnou a výživnou svačinu nejen do školy. Uvidíte, že díky těmto malým změnám se budete cítit o poznání lépe. To pro vás bude tou největší motivací zkoušet nové recepty nebo zvýšit frekvenci přípravy domácího jídla.


K snídani můžete vyzkoušet pečenou ovesnou kaši, která vám bude chutnat a skvěle vás zasytí. K rychlému obědu si zase připravte těstovinový salát s kuřetem, pestem a mozzarellou. Obě jídla si s sebou můžete klidně odnést v krabičkách do práce.

2. Krabičky skládejte vyváženě

Jídlo v krabičce se automaticky nerovná vhodnému jídlu. Při výrobě domácí krabičkové diety pečlivě vybírejte potraviny. Sáhněte po některých ze základních, minimálně zpracovaných surovin, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné produkty, libové maso a ryby či mléčné výrobky. Pozor naopak na přemíru soli a přidaného cukru. Jaké mléčné výrobky do jídelníčku zařadit a proč se dozvíte z našeho článku.


Ať už se do krabičkování chcete pustit s jakýmkoliv cílem, vždy se snažte, aby jídlo do práce či na cesty obsahovalo dostatek komplexních sacharidů, bílkovin a vhodného tuku. Podle konkrétního jídla přidejte zeleninu nebo ovoce. Nezapomeňte také na dostatečný pitný režim v množství 35–45 ml/kg v průběhu celého dne.

3. Oblíbené recepty uchovávejte pohromadě

Chtěli byste svoje oblíbené recepty nosit v hlavě? Rozumnější bude vytvořit si vlastní „databázi” a z té čerpat ve chvílích, kdy vám dojde inspirace. Může to být cokoliv – přehledná tabulka nebo záložka v počítači. Své favority si dále můžete rozdělit do různých podskupin na hlavní chody či svačiny. Zvolit můžete dělení na jídla slaná, sladká, bez masa a podobně. Vy si tak můžete vybrat podle aktuálních chutí, stavu lednice a odpadne také věčné lámání si hlavy nad tím, co zase vařit.

4. Spíž vybavte trvanlivými potravinami

Dobře vybavená spíž vás zachrání v situacích, kdy máte málo času nebo vaše lednice zrovna neoplývá nepřeberným výběrem potravin. Příkladem mohou být těstoviny, tortilly, kvalitní rajčatový základ nebo omáčka, předvařené luštěniny, ovesné vločky nebo tuňák ve vlastní šťávě či oleji. Jak správně potraviny skladovat v lednici? Poradí vám náš článek.

5. Jídelníček plánujte dopředu a nakupujte se seznamem

Najděte si čas a jídelníček plánujte pár dní předem. Do začátku zkuste promyslet hlavní jídla na následující tři dny. Zohledněte stav lednice a spíže, díky tomu budete vědět, co dokoupit. A ještě jeden příjemný bonus navíc: budete vědět, na co se můžete těšit!


Na to plynule navazuje náš další tip: choďte nakupovat se seznamem. Mít nákupní seznam totiž doopravdy šetří čas i peníze. Připravit si ho můžete do aplikace nebo poznámek v telefonu či „postaru” na lísteček. Ve výsledku v obchodě strávíte méně času, na nic nezapomenete a zároveň nenakoupíte zbytečnosti.

Tereza Havlínová