Co je batch cooking a jak vám může ulehčit zdravý životní styl?

Rádi byste jedli lépe a zároveň přípravou hlavních jídel trávili méně času? Tak přesně pro vás je metoda tzv. „batch cooking“, kterou si v dnešním článku představíme. Zároveň nebudou chybět jednoduché tipy, jak na to.

Co je batch cooking?

Batch cooking je metoda, kdy jídlo připravujete ve větším množství, ale méně často. Samotnému vaření předchází plánování jídelníčku (typicky na týden) a nákup potřebných surovin. Následně strávíte pár hodin v kuchyni, což se může zdát jako velká časová investice, ale je dobré si uvědomit, že na celý týden máte vystaráno. Místo každodenního vaření se mu takto můžete věnovat jednou nebo dvakrát v týdnu.

Jaké benefity vlastně má?

Úspora času je benefit, který je zřejmý na první pohled. Výhod je ale celá řada.

  • Pokud si jídlo naplánujete a připravíte předem, předejdete impulzivním nákupům potravin, které jsou nutričně méně hodnotné.
  • V obchodě strávíte méně času, za což vám ve výsledku poděkuje i peněženka, protože nebudete kupovat zbytečnosti.
  • Snížíte plýtvání potravinami – surovinám a „zbytkům“ můžete dát „druhý život“, což je jedna z hlavním filozofií batch cooking metody.
  • Čím více budete jíst doma připravené jídlo, tím méně budete utrácet za restaurace.


BATCH COOKING KROK ZA KROKEM:

1. Plánujte

Plánování jídelníčku zní komplikovaněji, než tomu ale doopravdy je. Žádný strach. Známé heslo zní: „kdo je připraven, není překvapen“. A platí to i v případě jídelníčku. Jakmile si v plánování najdete svůj systém, přes možnou úvodní nelibost zjistíte, že to všechno opravdu šetří čas a nemusíte den za dnem přemýšlet, co zase vařit. 


Pokud jste podobným způsobem jídlo nikdy neplánovali, začněte zlehka: stačí 3 dny. Jakmile se v novém systému „zabydlíte“, zkuste interval protáhnout na týden.

TIP OD TERKY:

Pro plánování si stanovte jeden den z týdne. Mně se jako ideální jeví neděle. Poznámky si pište kamkoliv uznáte za vhodné. Já k tomu používám určenou složku v notebooku, ale stejně tak poslouží zápisník. Zohledním stav lednice, spíže a dám to dohromady s jídly, která bych ráda připravila. Oblíbené recepty si taktéž doporučuji zakládat: na online recepty poslouží záložka v počítači, oblíbence z kuchařek zase můžete přidávat do přehledné tabulky.

2. Připravte se

Máte naplánováno? Skvěle! Ujistěte se, že máte vše, co k vaření potřebujete. Není nic otravnějšího, než v procesu vaření zjistit, že vám chybí důležitá surovina. Batch cooking je o efektivitě, proto zbytečně neztrácejte čas.


  • Pokud vám některé suroviny chybí, vydejte se na nejprve nákup. Chtěli byste nákupem zaúkolovat partnera či partnerku? Není nic jednoduššího než sdílený nákupní seznam, ideálně v online verzi.
  • Budete v receptech používat luštěniny, které je potřeba předem namočit? Nebo suroviny z mrazničky? Ujistěte se, že budete mít vše připraveno.
  • Pořiďte si zásoby kvalitních krabiček na jídlo (třeba v rámci naší nové kampaně s Tupperware), které jsou vhodné ke skladování v lednici nebo mrazničce. Na daných místech si na ně udělejte také dostatek místa. 


Co se týče kuchyňského vybavení, hodit se vám budou kvalitní pánve, ostré nože, prkénka, výše zmíněné krabičky, které pro přehlednost později opatříte štítky a popisky.


3. Den D

Vyhraďte si 3–4 hodiny, pusťte oblíbenou hudbu a jde se na to! V kuchyni udržujte pořádek, vaření několika receptů najednou se totiž může zvrhnout v totální chaos. A není lepšího pocitu, než skončit s čistou a uklizenou kuchyní. Takže zatímco čekáte, až vám vychladnou suroviny pro další použití, naplňte myčku nádobím nebo jej umyjte.

4. Skladování

Pokud plánujete vařit větší množství jídla, je důležité jej správně skladovat, aby se nezkazilo. V lednici dobře poslouží krabičky, které zamezí přístupu vzduchu. Nestíháte vše navařené spotřebovat do pěti dnů? Šup s tím do mrazničky. Jídlo vám přijde vhod ve chvílích, kdy nestíháte. Obvykle pak stačí uvařit přílohu, což zabere pár minut. Jak správně potraviny zmrazit? Tématu jsme se věnovali v tomto článku.


Jste připraveni batch cooking vyzkoušet? Jako první vlaštovku vám přinášíme inspiraci, co všechno připravit z oblíbené klasiky – pečeného kuřete. Jednou jej můžete připravit s kuskusem, dalším den zase s rýží nebo bramborami. Z nespotřebovaného masa udělat burgery, tortilly nebo sendviče. A kuře samozřejmě poslouží i jako základ pro poctivý vývar.

RECEPT NA BOWL S PEČENÝM KUŘETEM PODLE TERKY:

Suroviny na 2 porce:

  • 1 hrnek vařené hnědé rýže
  • 1 jalapeño paprička
  • 1/2 hrnku sterilované kukuřice
  • římský salát
  • 1/2 hrnku sterilovaných černých nebo hnědých fazolí
  • 200 g trhaného kuřete (zbytek pečeného kuřete z předchozího dne)



Pico de Gallo:

  • 2–3 rajčata
  • 1/4 hrnku čerstvého koriandru
  • 2 lžíce šťávy z limetky
  • 1 malá červená cibule
  • 1/2 lžičky soli


Nejprve si připravte Pico de Gallo: jednoduše smíchejte všechny suroviny (zeleninu a bylinky předem nakrájejte). Do hlubokého talíře nebo misky rozdělte římský salát natrhaný na menší kousky, hnědou rýži, kukuřici, fazole, trhané kuře a připravenou zeleninovou směs. Ozdobte čerstvým koriandrem, jalapeño papričkou a nasekanou červenou cibulí.

Tereza Havlínová