5 tipů na pomazánky, které se hodí ke svačině i k rychlému pohoštění
Kdy si pomazánku připravit?
Není čas a nálada na přípravu náročné večeře? Připravte si pomazánku. Skromné jídlo, které máte na stole do pár minut. Poslouží ale také jako snídaně nebo svačina do práce či školy.
Jak sestavit chutnou a vyváženou svačinu (nejen) pro školáky? To se dozvíte z našeho článku.
Kromě toho domácí pomazánky vždy slaví úspěch na oslavách, party a rodinných setkáních. Vy tak svoje přátele můžete pozvat na ty nejlepší chlebíčky, kanapky nebo jednohubky široko daleko. Jak připravit originální a zdravé pohoštění pro návštěvu vám prozradíme v článku.
Co tvoří základ pomazánek?
Zaměřte se na čerstvé nezrající sýry s nižším obsahem tuku (žervé, Lučina, ale i cottage) nebo bílý jogurt a zakysanou smetanu. Naopak s tavenými sýry, máslem (i pomazánkovým) či majonézou spíše šetřete. To ale neznamená, že je nemůžete použít vůbec.
Nejen vegany pak potěšíte hummusem a dalšími rostlinnými pomazánkami. Určitě není od věci zpestřit si jídelníček také a zařadit tak zdraví prospěšné luštěniny, jako jsou různé druhy fazolí nebo cizrna.
Pomazánky v Čechách i ve světě
U nás v Čechách mají pomazánky velkou tradici. S jarem máme neodmyslitelně spojenou pomazánku vajíčkovou nebo poctivou tvarohovou rozhudu. Žádná oslava se pak neobejde bez česnekové nebo rybičkové pomazánky, ať už ji připravíte z tuňáka nebo sardinek. V oddělení lahůdek obchodů se pak jistě setkáte s pomazánkami jako je hermelínová či nivová. O nich ale jen stěží dá říct, že by měly mít svoje pevné místo v jídelníčku.
Pomazánky můžete využít také jako dip k zelenině. Na stůl položte misku s pomazánkou, kolem položte nakrájenou okurku, mrkev, řapíkatý celer a papriku, ty budou sloužit k nabírání.
I ve světě se setkáte s různými pomazánkami. Připravit si můžete třeba populární guacamole z avokáda a servírovat ho s nachos nebo opečeným toastovým chlebem. Ve slunné Itálii vedou zeleninové pomazánky, které se mažou na dokřupava opečené krajíčky bílého chleba nebo bagety, tedy bruschetty.
Jaké pomazánky patří mezi české stálice a jakým novým chutím dát šanci?
1) Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka je oblíbenou klasikou nejen na Velikonoce, kdy upotřebíte vykoledovaná vejce. Navíc právě hlavní surovina – vejce se těší celosvětové oblibě. Není divu. Obsahují kvalitní bílkoviny, jsou výborným zdrojem minerálních látek a vitamínů. Patří mezi snadno dostupné potraviny, a kromě toho pomůžou s pocitem sytosti nebo podpoří hubnutí. Jistě ani ve vaší lednici nechybí, protože se jedná o všestrannou surovinu, která je jednoduchá na úpravu.
Připravte si bagely s vajíčkovou pomazánkou, rukolou a ředkvičkou třeba o víkendu k snídani. Nebo zkuste variantu s tvarohem a cottage sýrem.
2) Rybí pomazánka
3) Pomazánky z luštěnin
Luštěniny jsou tak trochu Popelkou neprávem zapomenutou v koutě. Přitom jsou levnou potravinou nabitou cennými živinami. Kromě vlákniny obsahují i slušnou nálož bílkovin a komplexních sacharidů. Potěší také váš střevní mikrobiom. Zařaďte více černé či červené čočky, fazolí, cizrny a pomazánek z nich.
Vyzkoušet můžete třeba populární hummus. Na blogu ho najdete rovnou ve dvou variantách. Klasický základní nebo ochucený červenou řepou. Nebo dáte šanci pomazánce z červené čočky?
4) Pomazánka z pečeného česneku
5) Tvarohové pomazánky
Tvaroh je častou součástí jídelníčků dětí i dospělých. Jde o univerzální potravinu, kterou lze připravit naslano i nasladko. Dále jej můžete kombinovat s jinými potravinami, zakomponovat právě do pomazánek nebo dipů. Využít ho můžete nejen ve studené, ale i teplé kuchyni. Je významným zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku nebo vitaminu D.
Pusťte se třeba do tvarohové pomazánky s řepou nebo kapií. Nebo vyzkoušejte ředkvičkovou s pažitkou.