Silvestrovské pomazánky zdravě, chutně a moderně
Pomazánkové klasiky – křen a česnek jako přírodní antibiotika
Pomazánky na pečivo slaví vždy své úspěchy. Mezi osvědčenou klasiku patří bezesporu křenová nebo česneková pomazánka, které řádně okoření každý chlebíček se šunkou, plátkovým sýrem a vajíčkem. Česnek patří mezi přírodní antibiotika a spolu s křenem, který vám protáhne dutiny a může pomoci vyhnat neduhy z těla, vás potěší svou chutí a nakonec může pomoci i zdraví.
Takové pomazánky si připravíte opravdu snadno. Stačí jen opatřit pomazánkový základ z másla nebo tvarohového či taveného sýra pořádnou dávkou strouhaného křenu či třeného česneku. Ale zase to nepřežeňte, ať nemáte slzy v očích…
Rybí pomazánky na jednohubky
Potěšit mohou i pomazánky z ryb. Velice oblíbená a zdravá je například lososová nebo tuňáková pomazánka. K dostání jsou již hotové, které snadno nanesete rovnou na pečivo, ale připravit si je můžete i sami. Pro tento účel vybírejte kvalitní rybí konzervu a šetřete se solí a kořením. K rybím pomazánkám obvykle stačí již jen trocha čerstvé zeleniny, není třeba nic překombinovávat. Nejlépe se vyjímají na jednohubkách k rychlému zakousnutí.
Rybí pomazánky nás mohou obohatit omega 3 a 6 mastnými kyselinami a také vitaminem D.
Tuňáková pomazánka
- 1 velká konzerva tuňáka v olivovém oleji (příp. 2 malé)
- 1 kelímek sýra cottage
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička kari nebo kurkumy
- 1 lžička šťávy z citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
Olej z konzervy slijte, maso z tuňáka smíchejte s nakrájenými vajíčky vařenými natvrdo, přidejte sůl, hořčici, kari nebo kurkumu, šťávu z citronu, lžíci oleje a kelímek sýra. Vše důkladně utřete v hladkou pomazánku a podávejte s pečivem.
Tip na servírování barevných pomazánek
Jak se říká, jídlo si vychutnáváme všemi smysly. Vsaďte na oku lahodící talíře a na pestrost a barevnost nabídky. Právě barevné pomazánky se budou skvěle vyjímat na silvestrovském stole, obzvlášť když je na jednohubkách budete servírovat střídavě. Lososová pomazánka bude krásně růžová, křenová zase bílá, ale co třeba taková pomazánka z červené řepy nebo avokáda? O barvy jistě nebude nouze…
Avokádová pomazánka s bílým pepřem
Pokud je libo zelenou pomazánku, sáhněte po avokádu. Jednoduše a rychle si připravíte zdravou a chutnou variaci. A pokud vynecháte sýr, bude i veganská. Jak na to?
- 1 avokádo
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 citron
- 1 kelímek tvarohového sýra
- mletý bílý pepř
- sůl
Avokádo omyjte, rozpulte, vyjměte pecku, oloupejte a dužinu rozmixujte. V misce zakápněte vzniklou pomazánku šťávou z citronu, osolte, opepřete, přidejte tvarohový sýr, utřený česnek a najemno nakrájenou cibulku. Vše utřete pomocí třecích metel nebo vidličky a vypracujte v hladkou pomazánku.
Sýrové pomazánky – cottage, ricotta nebo niva?
Zdravý tip: jak nahradit majonézu?
Pokud chcete v receptu nahradit majonézu, aby byla pomazánka zdravější, volte některý z dohladka umíchaných tvarohových nebo syrovátkových sýrů. Nejjistější a nejzdravější volbou je pak klasický bílý jogurt. Veganské pomazánky může místo majonézy obohatit pečlivě rozmixované avokádo, nebo veganský bílý jogurt ze sójového či kokosového mléka. A nebo zkuste originální veganskou majonézu z červené čočky.
Veganské pomazánky nejen pro vegany
Cizrnová pomazánka
- 250 g cizrny
- 2 stroužky česneku
- sůl, bílý pepř
- šťáva z citronu
- olivový olej
Cizrnu přes noc namočte. Druhý den ji propláchněte a v nové vodě dobře uvařte. Poté sceďte, nechte okapat, vychladnout a důkladně ji rozmixujte. Přidejte utřený česnek, sůl, šťávu z citronu, olivový olej a trochu bílého pepře. Pečlivě vypracujte pomazánku a podávejte s pečivem.
A na co namazat?
Zdravé pomazánky se dají mazat prakticky na cokoliv, nejen na klasické druhy pečiva, které známe. Kromě různých chlebíčků, baget a jednohubek můžete třeba zvolit kousky zdravého žitného kváskového chleba, namazat pomazánku na bezlepkové pečivo nebo na krekry a pufované chlebíčky, ať už třeba rýžové či pohankové.
Zajímavým tipem může být bezesporu také zelenina, například podélně rozkrojené čekankové puky, do nichž můžete pomazánku krásně naservírovat.
Tipy na dipy. Grissini, nebo zelenina?
Pomazánka, nebo dip? Toť otázka! Pokud pomazánku nechcete mazat, ale plánujete nabídnout pečivo či jiné chuťovky k přikusování či namáčení, připravte místo pomazánky originální dip. Do něj lze namáčet důmyslně zvolené kousky zeleniny, trvanlivého pečiva – od krekrů až po špaldové tyčinky. Nakonec můžete také upéct semínkové krekry nebo sýrové tyčinky s kmínem a servírovat je s česnekovým nebo sýrovým dipem.
Skvělým tipem k silvestrovskému pohoštění mohou být také italské chlebové grissini, ke kterým můžete nabídnout bylinkový dip nebo dip z kozího sýra.