Dip z kozího sýra se zeleninou a ovocem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Vegetarián
  • Předkrmy
  • Svačiny
Misky plné zdravého a pestrého jídla jsou v posledních letech velmi populární. Kitchenette se navíc nebojí nevšedních kombinací! Nechte se inspirovat jejím novým receptem.⁠

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Dip z kozího sýra a jogurtu
600 g
Čerstvý kozí sýr
6 lžic
Kozí jogurt natur
Mlýnek mořská sůl
6 lžic
Čerstvé bylinky

Zelenina
1 ks
Květák
8 ks
Mrkev
4 lžíce
Olivový olej extra panenský
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Něco navíc (podle chuti)
2 hrozny
Bezsemenné hrozny vinné révy
8 ks
Švestky
2 ks
Jablka červená
8 ks
Fíky čerstvé

Na čerstvou zeleninu
4 hrsti
Čerstvá listová zelenina
12 ks
Cherry rajčata větvičková

K servírování
4 lžíce (orestované)
Piniové oříšky
2 lžičky
Med lesní český
4 lžíce
Olivový olej extra panenský
Pesto

Příprava

1
Předehřejte si troubu na 180 °C na funkci horní a spodní ohřev.
2
Očistěte si zeleninu určenou na pečení, květák nebo jiný druh zeleniny rozdělte na růžičky a vše dejte na⁠ plech.
3
Zakápněte olejem, lehce posolte, případně i opepřete a dobře promíchejte a obalte v oleji.
4
Dejte péct na přibližně 15–20 minut tak, aby zelenina byla ještě křupavá.⁠
5
Pokud chcete servírovat i trochu teplého ovoce, na posledních 10 minut pečení ho přidejte do trouby.
6
Poté si připravte dip smícháním čerstvého sýra, bylinek a přidejte trochu jogurtu na naředění konzistence, která má být hustá podobně jako hummus.
7
Přisypte sůl a pepř podle chuti.⁠
8
Rozdělte dip na kraje obou talířů a vytvořte ozdobné vlnky. Na druhou polovinu talíře dejte směs listových salátů, případně další zeleninu.
9
Na střed naaranžujte pečenou zeleninu i ovoce a vše zakápněte trochou olivového oleje, medu, zasypte orestovanými oříšky a pokud se vám při pečení uvolnila nějaká šťáva z ovoce, nezapomeňte ji také přidat.
10
Pro verzi bez sladkého ovoce přidejte místo medu trochu pesta na dochucení.⁠