5 důvodů, proč jíst vejce

Jen těžko bychom hledali jinou potravinu, která se těší tak velké celosvětové oblibě. Řeč je o vejcích. Dlouhou dobu byla ovšem považována za viníka srdečně cévních onemocnění. Možná i díky tomu si získala pozornost vědců. Podrobná zkoumání přinesla překvapivé výsledky: jíst vejce má spíše blahodárné účinky. Vždy ale záleží na kontextu zbytku jídelníčku a životním stylu každého z nás.


Jaké poklady se pod skořápkou ukrývají? Jak vejce správně skladovat a jaké originální recepty si z nich připravit? To se dozvíte v našem článku.

1) Obsahují kvalitní bílkoviny

Jedno střední vejce obsahuje 6 g bílkovin. Jde o vysoce kvalitní proteiny s kompletním obsahem všech esenciálních aminokyselin. Bílkoviny si představte jako stavební kameny našeho těla. Jsou klíčové pro výstavbu tkání, například té svalové. Dostatečný příjem bílkovin pak napomůže s výstavbou svalů, optimalizací krevního tlaku nebo zdraví kostí a podpoří správné fungování imunitního systému.

2) Jsou výborným zdrojem minerálních látek a vitaminů

Vejce ale nejsou jen bílkoviny. Obsahem mikroživin jsou totiž učiněnou „superpotravinou”. Najdete v nich důležité vitamíny B12, A, D nebo kyselinu listovou. Z minerálních látek pak zmíníme zinek, jód nebo selen.


Nesmíme zapomenout ani na antioxidanty jako je lutein nebo zeaxantin. Podporují zdraví očí. Vejci v jídelníčku tak můžete snížit riziko vzniku šedého zákalu nebo degenerativního poškození sítnice, které často přichází s věkem.


Gusto tip: Připravte si bramborovou frittatu z trouby.

3) Pomůžou s pocitem sytosti a podpoří hubnutí

Dát si k snídani vajíčka bude skvělý nápad i ve chvíli, kdy se snažíte nějaké to kilo shodit. Proč? Vysoký obsah proteinů (12,5 g/100 g) má totiž pozitivní efekt na pocit sytosti.


Bílkoviny (resp. jednotlivé aminokyseliny, ze kterých jsou složené) potlačují hlad nižším vyplavováním hormonu ghrelinu. Zároveň stimulují pocit sytosti vyplavováním hormonů cholecystokynin a GLP-1 do mozku. Ve srovnání čistě s tuky a sacharidy tedy více zasytí. Ideální je ale poskládat svůj talíř pestře a vyváženě: každá z živin má svoji nenahraditelnou funkci a význam.


Gusto tip: Připravte si vydatnou omeletu s pečenou šunkou a cottage sýrem.

4) Patří mezi snadno dostupné potraviny

Vejce seženete v každém obchodě, jsou součástí mnoha receptů po celém světě a jsou relativně levná. Dále je jen na vás, jestli zvolíte obyčejná vejce, nebo si potrpíte na vejce v BIO kvalitě, která vám s láskou daruje dědeček nebo je koupíte na farmářském trhu.



V každém případě je ale nezapomeňte správně vybrat a dále uchovávat. Už při nákupu zkontrolujte datum spotřeby a skořápku. Nahlédněte do krabičky a ujistěte se, že jsou vejce bez prasklin.


Další aspekty můžete posoudit až při samotné přípravě jídel. Žloutek by měl být pevný a čistý, bílek gelové konzistence. Myslíte si, že sytější žloutek znamená kvalitnější vejce? Ne tak docela. Zabarvení vypovídá pouze o krmivu slepic, nikoliv o kvalitě vajec. Za tmavší barvu mohou pigmenty v kukuřici nebo vojtěšce.


A jak vajíčka skladovat? Ideálně v lednici, uložená ve speciálních boxech, které koupíte v domácích potřebách. Kartonové obaly mohou obsahovat bakterie, které následně kontaminují další potraviny. Vejce neomývejte, ani neotírejte, ať neporušíte jejich ochranný film. Tvarované důlky ve dveřích lednice nejsou tím nejlepším místem, hodně zde kolísá teplota a vejce by se mohla rychleji kazit. Lépe uděláte, když je uložíte do chladnějšího místa: obvykle to je polička nad spodními zásuvkami na zeleninu.

5) Jsou všestranná a jednoduchá na přípravu

Ať už máte rádi vajíčka míchaná, sázená nebo ve formě omelety, obvykle to je jídlo, které zvládne připravit každý a na stole je během pár minut. Poslouží jako snídaně, ale i oběd nebo večeře. Kromě toho je můžete přidat do barevných zeleninových salátů nebo pomazánek.


Klasika už vás nudí a rádi byste zkusili něco nového? Určitě si vyberete z našich receptů na blogu Gusto Academy.

Tereza Havlínová