Zelená bylinková polévka se zastřeným vejcem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Zeleninová jídla
Polévky patří do našeho jídelníčku v každém ročním období. Zatímco na podzim a v zimě jsou ideální krémy, které zahřejí a v létě studené polévky na ochlazení, na jaře jsou nejlepší zeleninové polévky s bylinkami. Když ji navíc doplníte zastřeným vejcem, čeká vás opravdová lahoda.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 ks
Cibule bílá
60 g
BILLA Bio máslo
20 g
Čerstvé bylinky
250 g
Baby špenát
250 g
Čerstvý hrášek
1 l
Zeleninový vývar
1 lžička
Koriandrový prášek
3 stroužky
Česnek balený
14 g
Bramborový škrob
5 ml
Voda
4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
2 lžíce
Bílý ocet
Sůl
Pepř

Na ozdobu
125 g
Zakysaná smetana
Lněné semínko
Hrachové výhonky a cibulové klíčky

Příprava

1
Cibuli a bylinky očistěte a nakrájejte nadrobno. Hráškové lusky spařte vroucí vodou.
2
Na středním plameni rozehřejte ve velkém hrnci máslo a restujte na něm cibuli, než zesklovatí. Přisypte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Přidejte bylinky, listy baby špenátu, lusky a zalijte vývarem.
3
Dochuťte mletým koriandrem, solí a pepřem. Vařte na mírném plameni cca 15 minut, poté polévku rozmixujte.
4
Na závěr můžete dle potřeby zahustit škrobem rozpuštěným ve vodě.
5
Mezitím si připravte zastřené vejce. Vodu v hrnci přiveďte k varu, přilijte do ní ocet a po chvíli ztlumte.
6
Vejce vyklepněte do naběračky, roztočte ve vodě vír a opatrně ho do něj vlijte. Nechte ve vodě cca 3 minuty, podle velikosti vejce.
7
Polévku servírujte se zakysanou smetanou, zastřeným vejcem, posypanou semínky a klíčky hrachu.