Vláčná ořechová bábovka s jablkem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Kyprá a vláčná bábovka, která voní po perníkovém koření je přesně to pravé k odpolední kávě. Skvělé na ní je i to, že vám na přípravu bude stačit jedna miska a hrnek jako odměrka. Nepotřebujete šlehač ani váhu. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1.5 hrnku
Polohrubá mouka Billa
0.5 hrnku
Mléko Srdce domova
1 balení
Nice Bites Kešu a klikva 70g
0.25 hrnku
Rozpuštěné máslo Billa
1 hrnek
Třtinový cukr Billa Bio
2 ks
Vejce Srdce domova
2 ks
Jablko Česká farma
1 balení
Kypřicí prášek do pečiva
Špetka soli
3 lžíce
Kakao
2 lžičky
Perníkové koření

na ozdobu:
100 g
Hořká čokoláda
1 balení
Nice Bites trio nut mix 150 g

Příprava

1
Do mísy si odměřte všechny sypké suroviny, tedy mouku, třtinový cukr, kakao, kypřicí prášek, kešu a klikvu rozmixujte.
2
Přidejte také špetku soli a perníkové koření. Důkladně promíchejte vidličkou či metličkou.
3
Po rozmíchání přidejte do směsi celá vejce, mléko, rozpuštěné vychladlé máslo a opět metličkou rozmíchejte tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
4
Po důkladném rozmíchání přidejte i najemno nastrouhaná jablka, včetně šťávy.
5
Předehřejte si troubu na 175 °C a formu na bábovku důkladně vymažte máslem hrubou moukou. Do vymazané a vysypané formy vlijte připravené těsto.
6
Pečte nejprve na 175 °C, poté snižte na 160 °C a celkem pečte cca 40 minut.
7
Propečenost bábovky otestujete zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se již těsto nelepí na špejli, je upečeno a vyndejte bábovku z trouby. Popraskání vůbec ničemu nevadí, nebude to znát ani na ukrojených dílcích.
8
Před vyklopením nechte cca 5 minut stát na lince. Po cca 5 minutách vytažení bábovky z trouby ji přiklopte mřížkou, případně talířem s ubrouskem. A přetočte tak, aby se bábovka dala vyklopit. (Tip: Pokud by bábovka nešla vyklopit, přikryjte obrácenou formu na pár minut mokrou utěrkou.) 
9
Sejměte formu a nechte vychladnout. Poté můžete dozdobit například rozpuštěnou čokoládou a oříšky v čokoládě.
10
Můžete servírovat také se zakysanou smetanou či ušlehanou šlehačkou a ovocem.

Další recepty