Vláčná ořechová bábovka s jablkem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Kyprá a vláčná bábovka, která voní po perníkovém koření je přesně to pravé k odpolední kávě. Skvělé na ní je i to, že vám na přípravu bude stačit jedna miska a hrnek jako odměrka. Nepotřebujete šlehač ani váhu. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 1.5 hrnku
    Polohrubá mouka Billa
  • 0.5 hrnku
    Mléko Srdce domova
  • 1 balení
    Nice Bites Kešu a klikva 70g
  • 0.25 hrnku
    Rozpuštěné máslo Billa
  • 1 hrnek
    Třtinový cukr Billa Bio
  • 2 ks
    Vejce Srdce domova
  • 2 ks
    Jablko Česká farma
  • 1 balení
    Kypřicí prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • 3 lžíce
    Kakao
  • 2 lžičky
    Perníkové koření

na ozdobu:
  • 100 g
    Hořká čokoláda
  • 1 balení
    Nice Bites trio nut mix 150 g

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy si odměřte všechny sypké suroviny, tedy mouku, třtinový cukr, kakao, kypřicí prášek, kešu a klikvu rozmixujte.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte také špetku soli a perníkové koření. Důkladně promíchejte vidličkou či metličkou.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Po rozmíchání přidejte do směsi celá vejce, mléko, rozpuštěné vychladlé máslo a opět metličkou rozmíchejte tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Po důkladném rozmíchání přidejte i najemno nastrouhaná jablka, včetně šťávy.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte si troubu na 175 °C a formu na bábovku důkladně vymažte máslem hrubou moukou. Do vymazané a vysypané formy vlijte připravené těsto.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte nejprve na 175 °C, poté snižte na 160 °C a celkem pečte cca 40 minut.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Propečenost bábovky otestujete zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se již těsto nelepí na špejli, je upečeno a vyndejte bábovku z trouby. Popraskání vůbec ničemu nevadí, nebude to znát ani na ukrojených dílcích.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Před vyklopením nechte cca 5 minut stát na lince. Po cca 5 minutách vytažení bábovky z trouby ji přiklopte mřížkou, případně talířem s ubrouskem. A přetočte tak, aby se bábovka dala vyklopit. (Tip: Pokud by bábovka nešla vyklopit, přikryjte obrácenou formu na pár minut mokrou utěrkou.) 
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Sejměte formu a nechte vychladnout. Poté můžete dozdobit například rozpuštěnou čokoládou a oříšky v čokoládě.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Můžete servírovat také se zakysanou smetanou či ušlehanou šlehačkou a ovocem.