Velikonoční minimazance


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Tak jako k Vánocům patří vánočka, tak k Velikonocům patří mazanec. Tato tradiční pochoutka je na přípravu velmi jednoduchá, zvládne ji proto i naprostý začátečník. Připravte si doma měkoučké, luxusně nadýchané minimazance, které jsou lehké jako obláčky.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Hladká mouka
250 ml
Smetana ke šlehání 33%
0.5 kostky
Droždí
50 g
Moučkový cukr
Sůl
1 balení
Vanilkový cukr
3 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
50 g
Rozinky trio
1 hrst
Mandle loupané
1 lžíce
Čerstvé mléko plnotučné

Příprava

1
Do mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uděláme důlek, nalijeme 250 ml vlažné smetany (ne horké), nadrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. 
2
Poté přisypeme zbytek cukru, promícháme, přidáme 2 vejce a jeden bílek a vymísíme v nelepivé těsto. Ke konci můžeme přidat předem spařené a slité rozinky.
3
Přikryjeme mokrou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 90 minut kynout. 
4
Poté rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme bochánky a vyskládáme s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut dokynout.
5
Mezitím rozpálíme troubu na 175 °C, bochánky potřeme pomocí mašlovačky rozkvedlaným žloutkem s lžící mléka a posypeme plátky mandlí.
6
Pečeme cca 20–30 minut do zlatova a propečena. Pokud by bochánky příliš rychle zezlátly, můžeme je v průběhu pečení přikrýt shora alobalem a dopéci takto.
7
Necháme téměř vychladnout na plechu a podáváme – nejlépe chutnají čerstvé.

Další recepty