
Velikonoční minimazance
Připraveno za
70 minNáročnost
Kategorie
- Dezerty a moučníky
- Těsta a pečení
- Sezónní recepty
Tak jako k Vánocům patří vánočka, tak k Velikonocům patří mazanec. Tato tradiční pochoutka je na přípravu velmi jednoduchá, zvládne ji proto i naprostý začátečník. Připravte si doma měkoučké, luxusně nadýchané minimazance, které jsou lehké jako obláčky.
- accessibility.recipes.cookingstepDo mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uděláme důlek, nalijeme 250 ml vlažné smetany (ne horké), nadrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přikryjeme a necháme 10 minut odstát.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté přisypeme zbytek cukru, promícháme, přidáme 2 vejce a jeden bílek a vymísíme v nelepivé těsto. Ke konci můžeme přidat předem spařené a slité rozinky.
- accessibility.recipes.cookingstepPřikryjeme mokrou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 90 minut kynout.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme bochánky a vyskládáme s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut dokynout.
- accessibility.recipes.cookingstepMezitím rozpálíme troubu na 175 °C, bochánky potřeme pomocí mašlovačky rozkvedlaným žloutkem s lžící mléka a posypeme plátky mandlí.
- accessibility.recipes.cookingstepPečeme cca 20–30 minut do zlatova a propečena. Pokud by bochánky příliš rychle zezlátly, můžeme je v průběhu pečení přikrýt shora alobalem a dopéci takto.
- accessibility.recipes.cookingstepNecháme téměř vychladnout na plechu a podáváme – nejlépe chutnají čerstvé.
Suroviny
Suroviny na
porce
- 500 gHladká mouka
- 250 mlSmetana ke šlehání 33%
- 0.5 kostkyDroždí
- 50 gMoučkový cukr
- Sůl
- 1 baleníVanilkový cukr
- 3 ksČerstvá BIO vejce 6 ks M
- 50 gRozinky trio
- 1 hrstMandle loupané
- 1 lžíceČerstvé mléko plnotučné
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstepDo mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uděláme důlek, nalijeme 250 ml vlažné smetany (ne horké), nadrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přikryjeme a necháme 10 minut odstát.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté přisypeme zbytek cukru, promícháme, přidáme 2 vejce a jeden bílek a vymísíme v nelepivé těsto. Ke konci můžeme přidat předem spařené a slité rozinky.
- accessibility.recipes.cookingstepPřikryjeme mokrou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 90 minut kynout.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme bochánky a vyskládáme s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut dokynout.
- accessibility.recipes.cookingstepMezitím rozpálíme troubu na 175 °C, bochánky potřeme pomocí mašlovačky rozkvedlaným žloutkem s lžící mléka a posypeme plátky mandlí.
- accessibility.recipes.cookingstepPečeme cca 20–30 minut do zlatova a propečena. Pokud by bochánky příliš rychle zezlátly, můžeme je v průběhu pečení přikrýt shora alobalem a dopéci takto.
- accessibility.recipes.cookingstepNecháme téměř vychladnout na plechu a podáváme – nejlépe chutnají čerstvé.