CHYBÍ VÁM SUROVINY NA TENTO RECEPT?

Nakupte je na pár kliknutí na BILLA e‑shopu a již za 180 minut vše přivezeme.
(Rozvoz v Praze, Brně a dalších městech Středočeského a Jihomoravského kraje)

Velikonoční minimazance


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Tak jako k Vánocům patří vánočka, tak k Velikonocům patří mazanec. Tato tradiční pochoutka je na přípravu velmi jednoduchá, zvládne ji proto i naprostý začátečník. Připravte si doma měkoučké, luxusně nadýchané minimazance, které jsou lehké jako obláčky.
  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uděláme důlek, nalijeme 250 ml vlažné smetany (ne horké), nadrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté přisypeme zbytek cukru, promícháme, přidáme 2 vejce a jeden bílek a vymísíme v nelepivé těsto. Ke konci můžeme přidat předem spařené a slité rozinky.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Přikryjeme mokrou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 90 minut kynout. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme bochánky a vyskládáme s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut dokynout.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím rozpálíme troubu na 175 °C, bochánky potřeme pomocí mašlovačky rozkvedlaným žloutkem s lžící mléka a posypeme plátky mandlí.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečeme cca 20–30 minut do zlatova a propečena. Pokud by bochánky příliš rychle zezlátly, můžeme je v průběhu pečení přikrýt shora alobalem a dopéci takto.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Necháme téměř vychladnout na plechu a podáváme – nejlépe chutnají čerstvé.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 g
    Hladká mouka
  • 250 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • 0.5 kostky
    Droždí
  • 50 g
    Moučkový cukr
  • Sůl
  • 1 balení
    Vanilkový cukr
  • 3 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 50 g
    Rozinky trio
  • 1 hrst
    Mandle loupané
  • 1 lžíce
    Čerstvé mléko plnotučné

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uděláme důlek, nalijeme 250 ml vlažné smetany (ne horké), nadrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté přisypeme zbytek cukru, promícháme, přidáme 2 vejce a jeden bílek a vymísíme v nelepivé těsto. Ke konci můžeme přidat předem spařené a slité rozinky.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Přikryjeme mokrou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 90 minut kynout. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme bochánky a vyskládáme s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut dokynout.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím rozpálíme troubu na 175 °C, bochánky potřeme pomocí mašlovačky rozkvedlaným žloutkem s lžící mléka a posypeme plátky mandlí.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečeme cca 20–30 minut do zlatova a propečena. Pokud by bochánky příliš rychle zezlátly, můžeme je v průběhu pečení přikrýt shora alobalem a dopéci takto.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Necháme téměř vychladnout na plechu a podáváme – nejlépe chutnají čerstvé.

Další recepty