Vánoční vaječný koňak


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Sezónní recepty
  • Nápoje a koktejly
Víte, že vánoční svátky jsou za rohem a chystá se k vám návštěva? Zkuste doma vytvořit výborný vaječný koňak, kterým rozhodně neurazíte.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

5 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
170 g
Třtinový cukr
500 ml
Čerstvé mléko plnotučné
200 ml
Smetana ke šlehání 33%
150 ml
Tuzemský rum
2 svitky
Skořice
0.25 lžičky
Rozdrcený hřebíček
1 lusk
Vanilková semínka

Příprava

1
Zahřejte v rendlíku mléko, přidejte skořicové svitky, semínka vanilky a mletý hřebíček.
2
Jakmile mléko začne vřít, odstavte z plamene a skořici vyndejte.
3
Vyšlehejte vaječné bílky dotuha a v jiné misce ušlehejte žloutky s cukrem.
4
Jakmile žloutky získají světlejší barvu, za neustálého míchání metličkou do nich opatrně přilévejte horké mléko.
5
Pak do mísy se žloutky přidejte smetanu, zamíchejte a přilijte rum.
6
Připravené žloutky nalijte do misky s vyšlehanými bílky a důkladně vše promíchejte do hladké směsi bez hrudek.
7
Před podáváním vychlaďte koňak v lednici.

Další recepty