Vánoční tvarohová štola


Připraveno za
75 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Tradiční štola. Na své si přijdou všichni ti, co mají rádi sušené ovoce a ořechy. Do štoly se jich vejde opravdu hodně. Klasická štola by se měla nechávat odležet, v téhle je ale přidaný do těsta tvaroh, a tak je krásně vláčná hned po upečení. Postup je navíc úplně jednoduchý – všechno se smíchá dohromady a upeče.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

480 g
Hladká mouka
125 g
BILLA Bio máslo
250 g
Měkký tvaroh
2 ks
Žloutek
100 g
mix ořechů (lískové, kešu, mandle…)
200 g
Sušené ovoce
20 g
Med květový český
1 lžička
Citronová kůra
125 ml
Čerstvé mléko plnotučné
1 balení
Sušené droždí
1 balení
Vanilkový cukr
80 g
Krupicový cukr
1 špetka
Sůl

Příprava

1
Do misky odvážíte mouku, po okrajích posolíte, uprostřed vytvoříte důlek a nasypete do něj sušené droždí, cukr a vanilkový cukr.
2
Postupně přimíchávejte ostatní suroviny – žloutky, tvaroh, citronovou kůru, med. Poté i změklé máslo. Vymísíte nelepivé těsto, zbytečně však nepřidávejte velké množství mouky. Nakonec vmíchejte i nasekané oříšky a sušené ovoce. 
3
Těsto přepulte a vytvarujte dvě štoly, které položte na plech vyložený pečícím papírem.
4
Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 40 minut.
5
Rozehřejte troubu na 175 °C, poté vložte nakynuté štoly a pečte cca 40 minut. Propečenost otestujte zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máte hotovo.
6
Připravte si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, touto směsí potřete.
7
Nechte vychladnout, případně můžete připravit z citronové šťávy, cukru moučka a lžíce vody polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka a čerstvými brusinkami.

Další recepty