Vánoční polínko


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Pro naše vánoční svátky není typické, ale ve Francii je to tradiční sladkost. Zkuste letošní Vánoce trochu ozvláštnit a přidejte k vánočce další kousek sladkého – vánoční polínko neboli Bûche de Noël.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

5 ks
Vejce M10 podestýlka
100 g
Polohrubá mouka
70 g
Moučkový cukr
200 ml
Plnotučné mléko 3,5% tuku, trvanlivé
100 g
Moučkový cukr
1 ks
Vanilkový cukr
1 ks
Čokoládový pudinkový prášek
180 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Tuzemský rum
100 g
Čokoláda hořká
20 g
České máslo 84 % mléčného tuku
50 ml
Smetana ke šlehání 33%
1 lžíce (horká)
Voda

Příprava

1
Připravte si na pracovní plochu všechny ingredience a nechte je odstát v pokojové teplotě.
2
Žloutky utřete s polovinou cukru a horkou vodou do pěny.
3
Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte tuhý sníh.
4
Obě směsi opatrně spojujte a postupně zapracujte mouku. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete piškotové těsto.
5
Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Nechte chvíli zchladnout a překlopte na čistou utěrku.
6
Sloupněte pečicí papír, znovu ho položte na těsto a zatočte. Nechte vychladnout.
7
Mezitím si připravte krém. Pudinkový prášek smíchejte se dvěma lžícemi mléka. 
8
Zbytek mléka dejte ohřát, a až začne vřít, přilijte do něj rozmíchaný pudink, oba druhy cukru a povařte podle návodu na obalu pudinku.
9
Nechte vychladnout a do pudinku zašlehejte změklé máslo.
10
Piškotové těsto rozložte, pokapejte rumem nebo rumovou trestí. Na plát rovnoměrně rozetřete polovinu připraveného krému.
11
Opět zaviňte. Druhou polovinou krému potřete povrch rolády.
12
Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a vmíchejte máslo. Až směs ztuhne, spojte s vyšlehanou smetanou a vyšlehejte ručním šlehačem.
13
Čokoládovou ganache naneste na povrch rolády a uložte v chladu, aby ztuhla.

Další recepty