
Vánoční pletená hvězda
Připraveno za
90 minNáročnost
Kategorie
- Dezerty a moučníky
- Těsta a pečení
- Sezónní recepty
Pekli jste doma někdy vánoční pletenou hvězdu? Velice efektní moučník, který musí okouzlit snad každého. Fitnessrecepty pro vás vymyslela zdravější variantu, kde místo čokoládové pomazánky hrají prim povidla! Z množství pro 4 osoby připravíte dvě hvězdy o průměru cca 23 cm.
- accessibility.recipes.cookingstepNejprve si připravte kvásek.
- accessibility.recipes.cookingstepDo hrníčku dejte 130 ml vlažného mléka společně s lžičkou třtinového cukru a důkladně rozmíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté do směsi nadrobte polovinu kostky droždí a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- accessibility.recipes.cookingstepHladkou i celozrnnou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli, žloutky, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a hotový kvásek.
- accessibility.recipes.cookingstepVše důkladně promíchejte. Hotové těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 1 hodinu.
- accessibility.recipes.cookingstepPo vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny, budete péct totiž hvězdy dvě. Jednu polovinu dejte stranou a tu druhou rozdělte na tři stejné části.
- accessibility.recipes.cookingstepTyto části vyválejte na 3 kruhy o průměru asi 23 cm.
- accessibility.recipes.cookingstepPřipravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj položte první plát, který potřete povidly a posypte mletou skořicí.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté na něj položte druhý plát (je důležité mít všechny pláty stejně velké) a opět potřete povidly a posypte skořicí.
- accessibility.recipes.cookingstepNakonec přidejte třetí plát. Doprostřed položte skleničku a těsto nakrojte čtyřmi řezy.
- accessibility.recipes.cookingstepVzniknou vám tedy čtyři stejné části, kdy poté každou tuto část rozkrojíte třemi řezy na další čtyři části.
- accessibility.recipes.cookingstepNařízněte těsto vždy tak, aby vám pod skleničkou vznikl střed hvězdy, který nebude nakrojený.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté už jen vezměte vždy dvě sousedící části těsta, dvakrát je zatočte od sebe a konce spojte. Takto zapleťte celou hvězdu.
- accessibility.recipes.cookingstepStejným způsobem připravte i další hvězdu z druhé poloviny těsta.
- accessibility.recipes.cookingstepJakmile je budete mít upletené, potřete je ještě rozpuštěným máslem a pečte při 160 °C asi 15–20 minut.
Suroviny
Suroviny na
porce
- 400 gŠpaldová hladká mouka
- 200 gŠpaldová celozrnná mouka
- 250 mlČerstvé mléko plnotučné
- 75 gČeské máslo 84 % mléčného tuku
- 70 gTřtinový cukr
- 2 ksŽloutek
- 0.5 kostkyDroždí
- Povidla švestková
- Mletá skořice
- 1 špetkaSůl
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstepNejprve si připravte kvásek.
- accessibility.recipes.cookingstepDo hrníčku dejte 130 ml vlažného mléka společně s lžičkou třtinového cukru a důkladně rozmíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté do směsi nadrobte polovinu kostky droždí a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- accessibility.recipes.cookingstepHladkou i celozrnnou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli, žloutky, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a hotový kvásek.
- accessibility.recipes.cookingstepVše důkladně promíchejte. Hotové těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 1 hodinu.
- accessibility.recipes.cookingstepPo vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny, budete péct totiž hvězdy dvě. Jednu polovinu dejte stranou a tu druhou rozdělte na tři stejné části.
- accessibility.recipes.cookingstepTyto části vyválejte na 3 kruhy o průměru asi 23 cm.
- accessibility.recipes.cookingstepPřipravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj položte první plát, který potřete povidly a posypte mletou skořicí.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté na něj položte druhý plát (je důležité mít všechny pláty stejně velké) a opět potřete povidly a posypte skořicí.
- accessibility.recipes.cookingstepNakonec přidejte třetí plát. Doprostřed položte skleničku a těsto nakrojte čtyřmi řezy.
- accessibility.recipes.cookingstepVzniknou vám tedy čtyři stejné části, kdy poté každou tuto část rozkrojíte třemi řezy na další čtyři části.
- accessibility.recipes.cookingstepNařízněte těsto vždy tak, aby vám pod skleničkou vznikl střed hvězdy, který nebude nakrojený.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté už jen vezměte vždy dvě sousedící části těsta, dvakrát je zatočte od sebe a konce spojte. Takto zapleťte celou hvězdu.
- accessibility.recipes.cookingstepStejným způsobem připravte i další hvězdu z druhé poloviny těsta.
- accessibility.recipes.cookingstepJakmile je budete mít upletené, potřete je ještě rozpuštěným máslem a pečte při 160 °C asi 15–20 minut.