
Svatomartinské rohlíčky
Připraveno za
70 minNáročnost
Kategorie
- Dezerty a moučníky
- Sezónní recepty
- Těsta a pečení
Svatomartinské hody máme spojené především s pečenou husou a vínem. Aby však bylo vaše slavnostní menu kompletní, máme pro vás tip na báječné svatomartinské rohlíčky. Věřte nám, jakmile je ochutnáte, jeden vám rozhodně stačit nebude!
- accessibility.recipes.cookingstep
POSTUP TĚSTO
Suroviny nechte v lednici co nejdelší dobu. - accessibility.recipes.cookingstepDo mísy vsypte hladkou pšeničnou mouku, sůl, moučkový cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Promíchejte.
- accessibility.recipes.cookingstepDo směsi přilijte studenou smetanu, přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kousky a žloutek. Těsto promíchejte tak, aby bylo homogenní. Pokud zapracováváte těsto ručně, pusťte se do toho oběma rukama. Pokud v robotu, pak použijte káčkovou metlu.
- accessibility.recipes.cookingstepPromíchané těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a tvrdou stěrkou ho rozdělte napůl.
- accessibility.recipes.cookingstepZ každé půlky vytvarujte v rukách souměrnou kouli. Každou kuličku nyní položte na potravinářskou fólii a stiskem dlaně zploštěte do disku o tloušťce zhruba 2 cm. Oba disky zvlášť zabalte a vložte do lednice vychladit, ideálně na 8 hodin.
- accessibility.recipes.cookingstepTěsto po 8 hodinách vyjměte z lednice a nechte zhruba 5 minut povolit na pracovní ploše. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a jemně poprašte moukou také z druhé strany.
- accessibility.recipes.cookingstepVálečkem vyválejte těsto do kulatého tvaru o tloušťce zhruba 3–4 mm. Nyní těsto nadzvedněte, abyste se ujistili, že není přichycené k pracovní ploše.
- accessibility.recipes.cookingstepTěsto rádýlkem nařežte na 8 stejně velkých trojúhelníků.
- accessibility.recipes.cookingstep
POSTUP NÁPLŇ
Pekany rozmixujte najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a přesypte je do misky. Přidejte moučkový cukr, mletou cejlonskou skořici, povidla a bílek. Lžičkou promíchejte. - accessibility.recipes.cookingstepPodle toho, jak tekutá jsou povidla a jak velký byl bílek přidejte strouhanku. Směs by neměla být řídká, ale zase by v ní neměla stát lžička.
- accessibility.recipes.cookingstepPřipravenou náplň nalijte do cukrářského sáčku a vložte ji vychladit do lednice.
- accessibility.recipes.cookingstepSáček s náplní vyjměte z lednice a ustřihněte otvor tak, abyste měli průměr zhruba 1 cm. Ke každému širšímu konci trojúhelníku stříkněte hada náplně. Pokud máte rádi čokoládu, najemno nasekané kousky můžete zlehka nasypat k náplni.
- accessibility.recipes.cookingstepRohlíček zabalte, položte na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby volný konec rohlíčku byl zatížený rohlíčkem a nemohl se tak v troubě otevřít. Zlehka také zahnete konce rohlíčků, aby měl rohlíček pěkný tvar.
- accessibility.recipes.cookingstep
PEČENÍ
Troubu předehřejte na 170 °C horkovzduch. - accessibility.recipes.cookingstepRohlíčky pomašlujte rozmíchaným vajíčkem a první plech vložte do trouby.
- accessibility.recipes.cookingstepRohlíčky pečte 17 min nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé. Mezitím, co se první várka peče, připravte rohlíčky na nový plech.
- accessibility.recipes.cookingstepUpečené rohlíčky z plechu položte na chladicí mřížku a nechte je plně vychladnout. Následně je zlehka pocukrujte moučkovým cukrem a můžete servírovat.
Suroviny
Suroviny na
porce
Těsto
- 210 gHladká mouka
- 1 špetkaSůl
- 35 gMoučkový cukr
- Vanilková semínka
- 1 ksČerstvá BIO vejce 6 ks M
- 105 gČeské máslo 84 % mléčného tuku
- 125 gSmetana ke šlehání 33%
Náplň
- 50 gPekanové ořechy
- 40 gMoučkový cukr
- 1 špetkaSkořice
- 2 lžícePovidla švestková
- Bílek
- 3 lžíceStrouhanka
- BILLA Premium čokoláda dark 74%
Na potření
- 1 ksČerstvá BIO vejce 6 ks M
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstep
POSTUP TĚSTO
Suroviny nechte v lednici co nejdelší dobu. - accessibility.recipes.cookingstepDo mísy vsypte hladkou pšeničnou mouku, sůl, moučkový cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Promíchejte.
- accessibility.recipes.cookingstepDo směsi přilijte studenou smetanu, přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kousky a žloutek. Těsto promíchejte tak, aby bylo homogenní. Pokud zapracováváte těsto ručně, pusťte se do toho oběma rukama. Pokud v robotu, pak použijte káčkovou metlu.
- accessibility.recipes.cookingstepPromíchané těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a tvrdou stěrkou ho rozdělte napůl.
- accessibility.recipes.cookingstepZ každé půlky vytvarujte v rukách souměrnou kouli. Každou kuličku nyní položte na potravinářskou fólii a stiskem dlaně zploštěte do disku o tloušťce zhruba 2 cm. Oba disky zvlášť zabalte a vložte do lednice vychladit, ideálně na 8 hodin.
- accessibility.recipes.cookingstepTěsto po 8 hodinách vyjměte z lednice a nechte zhruba 5 minut povolit na pracovní ploše. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a jemně poprašte moukou také z druhé strany.
- accessibility.recipes.cookingstepVálečkem vyválejte těsto do kulatého tvaru o tloušťce zhruba 3–4 mm. Nyní těsto nadzvedněte, abyste se ujistili, že není přichycené k pracovní ploše.
- accessibility.recipes.cookingstepTěsto rádýlkem nařežte na 8 stejně velkých trojúhelníků.
- accessibility.recipes.cookingstep
POSTUP NÁPLŇ
Pekany rozmixujte najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a přesypte je do misky. Přidejte moučkový cukr, mletou cejlonskou skořici, povidla a bílek. Lžičkou promíchejte. - accessibility.recipes.cookingstepPodle toho, jak tekutá jsou povidla a jak velký byl bílek přidejte strouhanku. Směs by neměla být řídká, ale zase by v ní neměla stát lžička.
- accessibility.recipes.cookingstepPřipravenou náplň nalijte do cukrářského sáčku a vložte ji vychladit do lednice.
- accessibility.recipes.cookingstepSáček s náplní vyjměte z lednice a ustřihněte otvor tak, abyste měli průměr zhruba 1 cm. Ke každému širšímu konci trojúhelníku stříkněte hada náplně. Pokud máte rádi čokoládu, najemno nasekané kousky můžete zlehka nasypat k náplni.
- accessibility.recipes.cookingstepRohlíček zabalte, položte na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby volný konec rohlíčku byl zatížený rohlíčkem a nemohl se tak v troubě otevřít. Zlehka také zahnete konce rohlíčků, aby měl rohlíček pěkný tvar.
- accessibility.recipes.cookingstep
PEČENÍ
Troubu předehřejte na 170 °C horkovzduch. - accessibility.recipes.cookingstepRohlíčky pomašlujte rozmíchaným vajíčkem a první plech vložte do trouby.
- accessibility.recipes.cookingstepRohlíčky pečte 17 min nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé. Mezitím, co se první várka peče, připravte rohlíčky na nový plech.
- accessibility.recipes.cookingstepUpečené rohlíčky z plechu položte na chladicí mřížku a nechte je plně vychladnout. Následně je zlehka pocukrujte moučkovým cukrem a můžete servírovat.