Svatomartinské rohlíčky


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
  • Těsta a pečení
Svatomartinské hody máme spojené především s pečenou husou a vínem. Aby však bylo vaše slavnostní menu kompletní, máme pro vás tip na báječné svatomartinské rohlíčky. Věřte nám, jakmile je ochutnáte, jeden vám rozhodně stačit nebude!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
210 g
Hladká mouka
1 špetka
Sůl
35 g
Moučkový cukr
Vanilková semínka
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
105 g
České máslo 84 % mléčného tuku
125 g
Smetana ke šlehání 33%

Náplň
50 g
Pekanové ořechy
40 g
Moučkový cukr
1 špetka
Skořice
2 lžíce
Povidla švestková
Bílek
3 lžíce
Strouhanka
BILLA Premium čokoláda dark 74%

Na potření
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M

Příprava

1

POSTUP TĚSTO

Suroviny nechte v lednici co nejdelší dobu.
2
Do mísy vsypte hladkou pšeničnou mouku, sůl, moučkový cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Promíchejte.
3
Do směsi přilijte studenou smetanu, přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kousky a žloutek. Těsto promíchejte tak, aby bylo homogenní. Pokud zapracováváte těsto ručně, pusťte se do toho oběma rukama. Pokud v robotu, pak použijte káčkovou metlu.
4
Promíchané těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a tvrdou stěrkou ho rozdělte napůl.
5
Z každé půlky vytvarujte v rukách souměrnou kouli. Každou kuličku nyní položte na potravinářskou fólii a stiskem dlaně zploštěte do disku o tloušťce zhruba 2 cm. Oba disky zvlášť zabalte a vložte do lednice vychladit, ideálně na 8 hodin.
6
Těsto po 8 hodinách vyjměte z lednice a nechte zhruba 5 minut povolit na pracovní ploše. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a jemně poprašte moukou také z druhé strany.
7
Válečkem vyválejte těsto do kulatého tvaru o tloušťce zhruba 3–4 mm. Nyní těsto nadzvedněte, abyste se ujistili, že není přichycené k pracovní ploše.
8
Těsto rádýlkem nařežte na 8 stejně velkých trojúhelníků.
9

POSTUP NÁPLŇ

Pekany rozmixujte najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a přesypte je do misky. Přidejte moučkový cukr, mletou cejlonskou skořici, povidla a bílek. Lžičkou promíchejte.
10
Podle toho, jak tekutá jsou povidla a jak velký byl bílek přidejte strouhanku. Směs by neměla být řídká, ale zase by v ní neměla stát lžička.
11
Připravenou náplň nalijte do cukrářského sáčku a vložte ji vychladit do lednice.
12
Sáček s náplní vyjměte z lednice a ustřihněte otvor tak, abyste měli průměr zhruba 1 cm. Ke každému širšímu konci trojúhelníku stříkněte hada náplně. Pokud máte rádi čokoládu, najemno nasekané kousky můžete zlehka nasypat k náplni.
13
Rohlíček zabalte, položte na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby volný konec rohlíčku byl zatížený rohlíčkem a nemohl se tak v troubě otevřít. Zlehka také zahnete konce rohlíčků, aby měl rohlíček pěkný tvar.
14

PEČENÍ

Troubu předehřejte na 170 °C horkovzduch.
15
Rohlíčky pomašlujte rozmíchaným vajíčkem a první plech vložte do trouby.
16
Rohlíčky pečte 17 min nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé. Mezitím, co se první várka peče, připravte rohlíčky na nový plech.
17
Upečené rohlíčky z plechu položte na chladicí mřížku a nechte je plně vychladnout. Následně je zlehka pocukrujte moučkovým cukrem a můžete servírovat.

Další recepty