CHYBÍ VÁM SUROVINY NA TENTO RECEPT?

Nakupte je na pár kliknutí na BILLA e‑shopu a již za 180 minut vše přivezeme.
(Rozvoz v Praze, Brně a dalších městech Středočeského a Jihomoravského kraje)

Svatomartinská husa s brusinkovým zelím a bramborovými knedlíky


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Svatomartinská husa patří k jedné z nejoblíbenějších podzimních tradic. Máme pro vás recept na kompletní slavnostní oběd, který si klidně můžete připravit doma. Knedlíky, husí stehna a brusinkové zelí jistě zvládne i začínající kuchtík. Příprava je však trochu časově náročnější, tak na nic nečekejte a pusťte se do toho.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Husa
  • 3 ks
    Husí stehna
  • 500 g
    Husí sádlo
  • Sůl
  • Kmín
  • Tymián

Zelí
  • 500 g
    Červené kysané zelí
  • 150 ml
    Červené víno
  • 3 lžíce
    Krystalový cukr
  • 3 ks
    Celý hřebíček
  • 1 ks
    Cibule bílá
  • 1 balení
    Brusinky lesní

Knedlíky
  • 1 kg
    Brambory B
  • Sůl
  • Kmín
  • 200 g
    Dětská krupice
  • 1 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 200 g
    Polohrubá mouka
  • BILLA Bio máslo

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP NA HUSU

    Husí stehna dejte den před pečením do menšího pekáčku, osolte, okmínujte, přidejte větvičky tymiánu či rozmarýnu a nechte přes noc v lednici odpočinout.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Před pečením lehce rozehřejte sádlo a maso zalejte sádlem tak, aby bylo úplně ponořené a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 130 °C na 4 hodiny.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte zelí a knedlíky.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Před podáváním pak předehřejte troubu na 230 °C na gril, dejte stehna na plech a takto zprudka opečte 15 minut, husa získá krásnou zlatou barvu a křupavou kůži. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep

    POSUP NA ZELÍ

    Zelí podlijte v hrnci červeným vínem, přidejte 2 lžíce cukru, 3 hřebíčky (lze vynechat).
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Přiveďte k varu a duste přikryté 15 minut.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím na pánvičce na lžíci sádla pozvolna opečte 1 cibuli nadrobno, jakmile začne zlátnout, přidejte 1 lžíci cukru, míchejte, cibulka zlehka zkaramelizuje.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte ji k zelí, nastrouhejte 1 menší syrovou bramboru, vmíchejte skleničku brusinek, nechte 5 minut provařit a odstavte.
  9. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP NA ZJEDNODUŠENÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

    1 kg brambor nakrájejte na menší kousky, uvařte zcela do měkka v osolené vodě s kmínem. Poté brambory sceďte, zasypte 200 g dětské krupičky a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. Nechte vychladnout.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak dejte vařit dostatek vody do většího hrnce. K bramborám přidejte 1 vejce, špetku soli a 200 g polohrubé mouky.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Uhněťte rukama rychle v těsto, když se moc lepí, přidejte mouku, ale ne zbytečně moc, aby knedlíčky zůstaly krásně kypré.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Z těsta vytvarujte 4 tlusté hady, krájejte na kousky a ty v dlaních zaoblete na knedlíčky velikosti cca pingpongového míčku.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Vařte na dvě várky ve vařící vodě, cca 4–6 minut, dle velikosti.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile vyplavou, jsou hotové, postupně okapané přendávejte do mísy s máslem, vždy prokružte, aby se knedlíčky lehce máslem potřely a neosychaly.