Španělský ptáček: česká klasika


Připraveno za
240 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Hospodská klasika z hovězího masa, kterou si stejně poctivě zvládnete připravit i bez problému doma. Španělský ptáček s rýží má své kouzlo a nejeden milovník české kuchyně na něj nedá dopustit. Co vy? Zkuste recept podle Honzy Punčocháře!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

800 g
Hovězí zadní
100 g
Debrecínské párky
80 g
Anglická slanina
6 ks (natvrdo)
Vejce M10 podestýlka
6 ks
Okurky sterilované
1 ks (na měsíčky)
Cibule sladká
1 ks (nahrubo)
Cibule sladká
6 lžic
Hořčice plnotučná
2 lžíce
Vepřové sádlo škvařené
30 g
Hladká mouka
1 snítka
Tymián
Masový vývar
Mlýnek pepř čtyř barev
Mlýnek mořská sůl

Příprava

1
Hovězí zadní nakrájejte na 6 stejně velkých plátků přes vlákno. Pomocí paličky naklepte přes potravinářskou fólii na velmi tenké plátky.
2
Maso osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na každý plátek masa dejte anglickou slaninu nebo špek, nakládanou okurku, párek, na měsíčky nakrájenou cibuli a celé vejce uvařené natvrdo.
3
Vše důkladně zabalte, utáhněte a kuchyňským provázkem svažte. Znovu osolte a opepřete. Do pekáče dejte lžíci sádla a nechte ho rozpálit.
4
Zprudka opečte maso po všech stranách a vyndejte ho z pekáče zpět na talíř. Do tuku po opečených ptáčcích přidejte lžíci sádla a orestujte na něm cibulku nakrájenou nahrubo.
5
Rovnou do základu přidejte snítky tymiánu a cibulku restujte dotmava, zakápněte vodou a znovu restujte. To vše opakujte až 5krát, než je cibulka dokonale orestovaná. Do pekáče vložte ptáčky.
6
Zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a dejte péct do trouby na 140–150 °C cca na 2 až 3 hodiny. Po upečení vyndejte ptáčky z pekáče.
7
Omáčku v něm zredukujte, přidejte mouku, zarestujte a podlijte vývarem. Provařte aspoň 30 minut.
8
Nakonec omáčku propasírujte, aby byla dokonale hladká. Dochuťte pepřem. Z ptáčků odstraňte provázek a vraťte je zpět do pekáče a prohřejte.
9
Ptáčky přelijte omáčkou a můžete podávat s rýží.