Šlehačková vánočka s medovou krustou


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Vegetarián
  • Těsta a pečení
Chystáte se letos na domácí vánočku? Vyzkoušejte tento recept od Markéty v troubě, díky smetaně ke šlehání je těsto neskutečně jemné, vláčné a ani trochu suché. Množství pro 4 osoby odpovídá jedné poctivé vánočce, takže pokud chcete jednou tolik, stačí si naklikat správné množství.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 g
    Hladká mouka
  • 250 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • 3 ks
    Žloutek
  • 1 špetka
    Sůl
  • 60 g
    Třtinový cukr
  • 100 g (změklé)
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 20 g
    Droždí
  • 1 ks (na potření)
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • Mandlové lupínky
  • 2 lžíce
    Med lesní český

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    V hrnku ohřejte smetanu (ať je jen vlažná, ne horká), nadrobte do ní čerstvé droždí a přidejte lžíci cukru.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Jemně poprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si odvažte mouku do větší misky, po okrajích posolte a uprostřed udělejte důlek.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Vlijte do něj vzešlý kvásek, od středu párkrát promíchejte, přidejte žloutky, zbytek cukru a změklé máslo.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Pokud chcete i rozinky a uhněťte těsto (pokud máte robota, usnadněte si práci).
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Poté rozdělte na prameny, zapleťte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Nechte ještě 40 minut kynout na plechu pod utěrkou, následně pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Propečenost zkontrolujte špejlí.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Po vytažení ihned potřete rozpuštěným máslem s medem a nechte vychladnout.