Sladký a slaný karamel


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Slané recepty
  • Sezónní recepty
Máte rádi karamelové dezerty? Vyzkoušejte si doma připravit domácí karamel. Podle našeho receptu si během chvíle vyrobíte sladký nebo slaný karamel. S oběma pak můžete zdobit dorty, zašlehat do krému nebo použít do zmrzlinových pohárů.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
100 ml
Smetana ke šlehání 33%
100 g
Krystalový cukr
1 špetka
Sůl

Příprava

1
Předem si všechny suroviny odvažte a připravte ke sporáku. Do rendlíku vlijte smetanu a dejte rozehřát. Do většího hrnce dejte máslo, zapněte plotnu, jakmile se začne máslo rozpouštět, ihned vsypte i cukr a promíchejte.
2
Máslo s cukrem zpění, jakmile začne mít světle karamelovou barvu, vlijte po částech rozehřátou smetanu a promíchejte metličkou. Opatrně, směs je opravdu velmi horká.
3
Pokud chcete slaný karamel, na úplný závěr vmíchejte špetku soli. 
4
Z tohoto množství získáte cca 160 g karamelu, to je jedna malá sklenička od marmelády. Skladujte uzavřené v lednici.

Další recepty