Rýžový nákyp s ovocem


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Rizota a pokrmy z rýže
  • Sladká jídla
Sladký oběd, který vás vrátí do dětství? Odpověď je rozhodně rýžový nákyp. My pro vás máme tip na krémový a šťavnatý rýžový nákyp s jablkem, hruškou a blumami. Recept můžete podle sezóny upravit a použít jarní či letní ovoce.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Rýže na rizoto
1 l
Čerstvé mléko plnotučné
1 špetka
Mlýnek mořská sůl
70 g
Třtinový cukr
1 balení
Vanilkový cukr
125 g
České máslo 84 % mléčného tuku
5 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
700 g
Sezónní ovoce
2 lžičky
Mletá skořice
1 lžíce
Moučkový cukr

Příprava

1
Nejdříve do hrnce nalijte mléko, přidejte rýži, špetku soli, cukr krupici a kousek másla. Vařte a promíchávejte, za chvíli rýže změkne a směs zkrémovatí.
2
Odstavte z plotny, vmíchejte zbytek másla a nechte chladnout. Mezitím si nachystejte ovoce. V rendlíku ohřejte jablko a hrušku nakrájené na kostičky, jen tak aby byly na skus, tedy ne úplně tvrdé, ale ani rozvařené. Nakonec jsme vmíchejte skořici, lehce oslaďte medem nebo cukrem dle kyselosti ovoce, můžete dát třeba i trochu citronu, čerstvé nebo kompotované ovoce jen nakrájejte na menší kusy. 
3
Zapněte troubu na 175 °C.
4
  1. Oddělte vejce na žloutky a bílky. Bílky šlehejte se špetkou soli, jakmile se napění, přidejte lžíci cukru moučka a šlehejte dotuha.


5
Do téměř vychladlé rýže (nesmí být horká) vmíchejte žloutky, následně i půlku ušlehaného sněhu.
6
Do máslem vymazané a polohrubou moukou nebo kokosem vysypané zapékací nebo dortové formy vylejte polovinu rýžové směsi, na ni navrstvěte ovoce a zalejte zbytkem rýžové směsi. Pečte na 175 °C cca 40–50 minut dozlatova.
7
Vyjměte, navrstvěte zbytek sněhu a nechte dopéct pár minut dozlatova. A můžete rovnou servírovat.