Ricottový čokoládový dort s borůvkami


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Ricottovým dortem krásně vyšperkujete nedělní rodinný oběd a potěšíte jím i návštěvu. Vsadíme se, že nezbyde ani kousek! Lehký, letní dezert, který si můžete dopřát i při dietě, protože mu sladkou chuť dodává banán a doslazuje se xylitolem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

350 g
Sýr ricotta
150 g
Banány
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
20 g
BILLA Bio máslo
4 lžička
Kakao
10 g
Xylitol
4 kapka
Přírodní vanilkový extrakt

Poleva
70 g
Hořká čokoláda 85 %
50 ml
Smetana ke šlehání 33%
5 lžíce
Horká voda

Na ozdobu
1 hrst
Kanadské borůvky
1 hrst
Kešu ořechy - jádra

Příprava

1
Riccottu, slepičí vejce, rozmačkaný banán, rozpuštěné máslo, kakao, xylitol a vanilkovou esenci smícháme dohromady. Vymícháme těsto, které dáme do formy o průměru cca 17 cm vyložené pečícím papírem.
2
Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 45 minut. Necháme vychladnout.
3
Na vodní lázni si zahřejeme smetanu a těsně předtím, než se začne vařit, rozpustíme čokoládu a přidáme vodu.
4
Vychlazený dort potřeme polevou, zdobíme ořechy a borůvkami a můžeme podávat.
5
Uchováváme v lednici.

Další recepty