Ricottový čokoládový dort s borůvkami


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Ricottovým dortem krásně vyšperkujete nedělní rodinný oběd a potěšíte jím i návštěvu. Vsadíme se, že nezbyde ani kousek! Lehký, letní dezert, který si můžete dopřát i při dietě, protože mu sladkou chuť dodává banán a doslazuje se xylitolem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 350 g
    Sýr ricotta
  • 150 g
    Banány
  • 2 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 20 g
    BILLA Bio máslo
  • 4 lžička
    Kakao
  • 10 g
    Xylitol
  • 4 kapka
    Přírodní vanilkový extrakt

Poleva
  • 70 g
    Hořká čokoláda 85 %
  • 50 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • 5 lžíce
    Horká voda

Na ozdobu
  • 1 hrst
    Kanadské borůvky
  • 1 hrst
    Kešu ořechy - jádra

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Riccottu, slepičí vejce, rozmačkaný banán, rozpuštěné máslo, kakao, xylitol a vanilkovou esenci smícháme dohromady. Vymícháme těsto, které dáme do formy o průměru cca 17 cm vyložené pečícím papírem.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 45 minut. Necháme vychladnout.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Na vodní lázni si zahřejeme smetanu a těsně předtím, než se začne vařit, rozpustíme čokoládu a přidáme vodu.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Vychlazený dort potřeme polevou, zdobíme ořechy a borůvkami a můžeme podávat.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Uchováváme v lednici.