Pórkovo-bramborový krém


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Vegetarián
Nenáročná na přípravu, lahodná a plná chutných ingrediencí. Pórková polévka doplněná o brambory se po rozmixování promění ve výtečný krém, na kterém si pochutná celá rodina. Jemnost tomuto jídlu dodá zase smetana, tak na ni nezapomeňte!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 větší ks
Pórek
2 stroužky
Česnek balený
1 větší ks
Cibule žlutá
1 lžíce
Olivový olej extra panenský
100 ml (suché)
Bílé víno
1 l (nebo bujónu)
Zeleninový vývar
3 ks
Brambory B
200 g
Smetana 33%
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Čerstvé bylinky

K servírování
2 plátky
Máslový toustový chléb
Čerstvé bylinky
Olivový olej extra panenský
Česnek balený

Příprava

1
Nejprve si připravte pórek a česnek. Pórku odkrojte konce a dejte je stranou, hodí se třeba do vývaru.
2
Samotný pórek pak dobře omyjte a nakrájejte na menší kusy. Použijte zelenou část, případně rovnou celý pórek.
3
Stroužky česneku naplocho nožem zmáčkněte a oloupejte.
4
Na olivovém oleji osmažte nahrubo nakrájený česnek, cibuli a nechte zezlátnout.
5
Přidejte nakrájený pórek, zalijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol.
6
Přilijte horký zeleninový vývar nebo připravený bujón.
7
Dochuťte solí, pepřem a přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory.
8
Nechte povařit do změknutí brambor (15–20 minut).
9
Tyčovým mixérem rozmixujte a zjemněte smetanou. Poté už netřeba dlouze vařit, stačí zlehka prohřát, aby se smetana v polévce nesrazila.
10
Rozpalte si troubu, na plech rozložte toustový chléb potřený olivovým olejem a česnekem nebo posypaný libovolnou bylinkou.
11
Upečte dokřupava. Poté rozkrojte toust na menší kusy a podávejte s hotovým krémem při servírování.
12
Na závěr můžete zakápnout libovolným olejem a posypat klíčky nebo čerstvou bylinkou.