Poke bowl s pečeným bůčkem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Rizota a pokrmy z rýže
Poke bowls v poslední době vzalo útokem naše jídelníčky. Poke bowl je sice pro mnohé symbolem zdravého stravování, ale my pro vás máme variantu s pečeným bůčkem. Tou rozhodně nepohrdne ani zapřisáhlý odpůrce zdravé stravy.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Vepřový bok špička
400 g
Rýže dlouhozrnná
400 g
Fazole edemame
8 ks
Ředkvičky
1 ks
Mango
1 balení
Rajčata cherry oválná
Rukola
4 ks
Mrkev
1 ks
Okurka salátová
1 ks
Fíky čerstvé
Teriyaki omáčka

Zelenina
1 hrnek
Horká voda
5 lžíce
Rýžový ocet
1 lžíce
Třtinový cukr
Pepř
Sůl
1 ks
Bobkový list
2 ks
Nové koření

Marináda
2 ks
Česnek balený
1 lžíce
Sójová omáčka
1 lžíce
Rybí omáčka
1 lžíce
Akátový med
1 lžíce
Avokádový olej
1 lžíce
Rajčatové pyré
Sůl
Pepř
5 g
Zázvor
2 ks
Celý hřebíček
50 ml
Voda

Příprava

1
Na bůčku si nařežte ostrým nožem mřížku do kůže (nezakrojit až do masa), pomažte marinádou a dejte ideálně na 24 hodin odpočinout do lednice. 
2
Den předem si připravte i nakládanou zeleninu. Nakrájejte mrkve, ředkvičky a salátovou okurku a naložte do připraveného láku. Po vychladnutí přemístěte do ledničky, kde vše necháte do druhého dne.
3
Druhý den maso nechte alespoň hodinu před pečením odpočinout v pokojové teplotě. Přemístěte do pekáčku, přikryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 230 °C na 45 minut. V polovině doby podlijte cca 50 ml vody.
4
Troubu ztlumte pečeme při 130 °C další 1 hodinu a 10 minut. Po vyndání nechte ještě pod alobalem chvilku odpočinout, než nakrájíte na tenké plátky.
5
Do misky si připravte uvařenou rýži, hrstku edamame a nakládanou i čerstvou zeleninu, mango, fík a několik plátků pečeného bůčku.
6
Celé zakápněte teriyaki omáčkou a můžete podávat.