Poke bowl s pečeným bůčkem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Rizota a pokrmy z rýže
Poke bowls v poslední době vzalo útokem naše jídelníčky. Poke bowl je sice pro mnohé symbolem zdravého stravování, ale my pro vás máme variantu s pečeným bůčkem. Tou rozhodně nepohrdne ani zapřisáhlý odpůrce zdravé stravy.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 g
    Vepřový bok špička
  • 400 g
    Rýže dlouhozrnná
  • 400 g
    Fazole edemame
  • 8 ks
    Ředkvičky
  • 1 ks
    Mango
  • 1 balení
    Rajčata cherry oválná
  • Rukola
  • 4 ks
    Mrkev
  • 1 ks
    Okurka salátová
  • 1 ks
    Fíky čerstvé
  • Teriyaki omáčka

Zelenina
  • 1 hrnek
    Horká voda
  • 5 lžíce
    Rýžový ocet
  • 1 lžíce
    Třtinový cukr
  • Pepř
  • Sůl
  • 1 ks
    Bobkový list
  • 2 ks
    Nové koření

Marináda
  • 2 ks
    Česnek balený
  • 1 lžíce
    Sójová omáčka
  • 1 lžíce
    Rybí omáčka
  • 1 lžíce
    Akátový med
  • 1 lžíce
    Avokádový olej
  • 1 lžíce
    Rajčatové pyré
  • Sůl
  • Pepř
  • 5 g
    Zázvor
  • 2 ks
    Celý hřebíček
  • 50 ml
    Voda

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Na bůčku si nařežte ostrým nožem mřížku do kůže (nezakrojit až do masa), pomažte marinádou a dejte ideálně na 24 hodin odpočinout do lednice. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Den předem si připravte i nakládanou zeleninu. Nakrájejte mrkve, ředkvičky a salátovou okurku a naložte do připraveného láku. Po vychladnutí přemístěte do ledničky, kde vše necháte do druhého dne.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Druhý den maso nechte alespoň hodinu před pečením odpočinout v pokojové teplotě. Přemístěte do pekáčku, přikryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 230 °C na 45 minut. V polovině doby podlijte cca 50 ml vody.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu ztlumte pečeme při 130 °C další 1 hodinu a 10 minut. Po vyndání nechte ještě pod alobalem chvilku odpočinout, než nakrájíte na tenké plátky.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Do misky si připravte uvařenou rýži, hrstku edamame a nakládanou i čerstvou zeleninu, mango, fík a několik plátků pečeného bůčku.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Celé zakápněte teriyaki omáčkou a můžete podávat.