Pohádkový podzimní dort


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Další podzimní dort do sbírky, který si budete chtít péct každý podzim. Tu správnou chuť mu dodávají karamelová jablka, kterých je na podzim všude dost. Pusťte se do příprav a uvidíte, že během hodiny budete mít na stole skvělou dobrotu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

5 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
650 g
Třtinový cukr
120 ml
Slunečnicový olej s vitaminem D
350 g
Polohrubá mouka
2 lžíce
Kypřicí prášek do pečiva
200 ml
Plnotučné mléko 3,5% tuku, trvanlivé
1 lžíce
Skořice
3 ks
Jablka červená
1 ks
Smetana ke šlehání 33%
250 g (+ na vymazání)
České máslo 84 % mléčného tuku
15 ks
Karamelové bonbony
4 lžíce
Smetana ke šlehání 33%
3 ks
Jablka Granny Smith
3 ks
Tyčinky na lízátka
1 špetka
Sůl

Příprava

1
V menší míse vyšlehejte vejce s cukrem do hladké a lesklé hmoty. Můžete použít také ruční šlehač se šlehacími metlami.
2
Za stálého šlehání balonovou metlou zapracujte do směsi olej.
3
V hluboké míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a solí a přes síto ji zapracujte do tekuté směsi. Přidejte mléko a skořici a řádně promíchejte.
4
Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a zapracujte do těsta.
5
Připravte si dvě rozkládací dortové formy o průměru 20 cm. Vymažte je máslem a vyložte pečicím papírem. Rozdělte těsto na dvě části a nalijte ho do připravených forem. Těsto rozprostřete pomocí špachtle k okrajům a povrch důkladně uhlaďte. Troubu rozehřejte na 180 °C a na střední příčku vložte dortové formy. Pečte 40–45 minut. ke konci pečení zapíchněte do korpusu špejli. Pokud ji vytáhnete suchou, těsto je upečené. korpusy nechte pět minut chladnout a poté širokým nožem obkružte okraj. Uvolněte korpusy z formy a nechte chladnout 2–3 hodiny.
6
V rendlíku smíchejte třtinový cukr se smetanou a směs přiveďte k mírnému varu. Poté snižte teplotu a karamel hodinu redukujte na mírném ohni. Nechte zcela vychladnout a po vychladnutí vmíchejte máslo. Pomocí ručního šlehače vyšlehejte hladký karamelový krém.
7
Dlouhým vlnkovým nožem nebo prořezávací pilkou podélně rozřízněte oba korpusy. Vzniknou tak 4 díly. Pláty rozkrojeného dortu natřete karamelovým krémem (použijte tři čtvrtiny). Pro nanášení krému je skvělým pomocníkem široký roztírací nůž.
8
Všechny 4 díly spojte. zbývajícím krémem natřete okraje dortu, aby byly hladké a stejnoměrně natřené.
9
Na povrch dortu naneste jablka namočená v karamelu.
10
Na karamelová jablka si připravte jablka a karamel.
11
Do nádoby, která je vhodná do mikrovlnné trouby, vložte karamely. Zalijte je smetanou a při středním ohřevu je nechte rozpustit.
12
Jablka otřete dosucha kuchyňskou utěrkou a do prostoru po jádřinci zapíchněte tyčinky na lízátka.
13
Jablka ponořte do karamelové omáčky a přeneste je na tácek. Vložte je do lednice a nechte zatuhnout.
14
Před servírováním ozdobte jablky namočenými v karamelu povrch dortu.