Podzimní ovocný koláč


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Jednoduchý koláč se sezónním podzimním ovocem má hned několik výhod. Je rychle hotový, dokáže ho upéct i naprostý začátečník, a navíc chutná opravdu skvěle. Použít můžete hrušky, jablka či švestky, nebo od každého kousek.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Hladká mouka
1 lžička
Kypřicí prášek do pečiva
2 lžička
Perníkové koření
1 lžička
Skořic
2 lžíce
Kakao
110 g
Krupicový cukr
160 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 balení
Selský jogurt bílý
2 lžíce
Med lesní český
1 balení
Zakysaná smetana
0.5 balení
Vanilkový pudink
1 balení
Tvaroh odtučněný (BILLA Bio)
Čerstvé ovoce

Příprava

1
V misce smíchejte sypké suroviny na korpus, tedy mouku, cukr, kypřící prášek, perníkové koření, skořici a kakao. Po promíchání přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty tvořte drobenku. Trvá to cca 5 minut. Nesnažte se vytvořit kompaktní těsto, ale opravdu jen misku jemné drobenky. 
2
Koláčovou formu si vymažte máslem a 3/4 drobenky do ní vysypte. Dlaní lehce přitlačte na dno a také na okraje.
3
V jiné misce si smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, bílý jogurt, půl balení vanilkového pudingu (jen nasypat ze sáčku, nevařit) a med.
4
Po promíchání vylijte na připravený korpus. Ovoce nakrájejte na tenké měsíčky a naskládejte na tvarohovou náplň. 
5
Posypte shora zbytkem drobenky a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 35 minut.
6
Koláč bude po upečení pod krustou ještě neztuhlý, ale po vychladnutí ztuhne a půjde krásně krájet.

Další recepty