Podzimní ovocný koláč


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Jednoduchý koláč se sezónním podzimním ovocem má hned několik výhod. Je rychle hotový, dokáže ho upéct i naprostý začátečník, a navíc chutná opravdu skvěle. Použít můžete hrušky, jablka či švestky, nebo od každého kousek.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 250 g
    Hladká mouka
  • 1 lžička
    Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžička
    Perníkové koření
  • 1 lžička
    Skořic
  • 2 lžíce
    Kakao
  • 110 g
    Krupicový cukr
  • 160 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 1 balení
    Selský jogurt bílý
  • 2 lžíce
    Med lesní český
  • 1 balení
    Zakysaná smetana
  • 0.5 balení
    Vanilkový pudink
  • 1 balení
    Tvaroh odtučněný (BILLA Bio)
  • Čerstvé ovoce

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    V misce smíchejte sypké suroviny na korpus, tedy mouku, cukr, kypřící prášek, perníkové koření, skořici a kakao. Po promíchání přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty tvořte drobenku. Trvá to cca 5 minut. Nesnažte se vytvořit kompaktní těsto, ale opravdu jen misku jemné drobenky. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Koláčovou formu si vymažte máslem a 3/4 drobenky do ní vysypte. Dlaní lehce přitlačte na dno a také na okraje.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    V jiné misce si smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, bílý jogurt, půl balení vanilkového pudingu (jen nasypat ze sáčku, nevařit) a med.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Po promíchání vylijte na připravený korpus. Ovoce nakrájejte na tenké měsíčky a naskládejte na tvarohovou náplň. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Posypte shora zbytkem drobenky a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 35 minut.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Koláč bude po upečení pod krustou ještě neztuhlý, ale po vychladnutí ztuhne a půjde krásně krájet.