Poctivý vývar krok za krokem


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
Vývar, jako třeba tento kuřecí, je skvělým základem pro vaše vaření. Uděláte z něj nejen kvalitní polévku, ale pomůže vám snadno dochutit další jídla. Takový recept zkrátka ocení každý, kdo miluje poctivé domácí chutě. Pusťte si náš videorecept a naučte se kuřecí vývar hezky krok za krokem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1.5 l
Voda
50 g
Kuřecí krky
2 ks
Kuřecí spodní stehna
100 g
Kuřecí křídla
2 ks
Mrkev (menší)
2 ks
Kořenová petržel (menší)
0.25 ks
Celer s natí
1 ks
Cibule sladká
2 stroužky
Česnek
4 listy
Bobkový list
3 kuličky
Nové koření
5 kuliček
Celý pepř
15 g
Mořská sůl jemná
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj krky, stehna a křídla.
2
Vše lehce osolte a pečte cca 15 minut dozlatova.
3
Připravené kusy masa vložte do velkého hrnce se studenou vodou. Přidejte bobkový list, celý pepř, nové koření a osolte.
4
Hrnec s kuřecím masem pomalu přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a pomalu táhněte 2 hodiny. 
5
Pokud se v průběhu vaření vysráží na hladině pěna, sbírejte ji lžící nebo sítkem. Je totiž nežádoucí, zakalila by výsledný vývar.
6
Mezitím si očistěte zeleninu; cibuli můžete nechat i se slupkou, odkrojte pouze kořen a důkladně umyjte.
7
Po 2 hodinách pomalého táhnutí přidejte do hrnce veškerou zeleninu a vařte ještě další 2 hodiny.
8
Po dovaření slijte zeleninu i maso přes sítko, aby se vývar dobře přecedil.
9
Osolte a opepřete dle chuti.