Pistáciové rohlíčky


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
  • Těsta a pečení
Máte svůj oblíbený recept na křehké rohlíčky, ale hledáte novou inspiraci, čím byste je mohli ozvláštnit? Naprosto vám rozumíme, vánoční pečení cukroví je za nás vždy o pestrém výběru. Upečte si letos kromě vanilkové klasiky i tuto verzi s praženými pistáciemi. Věříme, že si vás získá hned po prvním soustu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

140 g
Pistácie pražené a solené
1 ks
Vanilkový lusk
200 g
České máslo 84 % mléčného tuku
70 g
Moučkový cukr
4 ks
Žloutek
300 g
Hladká mouka
1 plod (kůra)
Pomeranče

Na obalení
Moučkový cukr

Příprava

1
Máslo vytáhněte z lednice, aby změklo, a pistácie namelte najemno.
2
Vanilkový lusk podélně rozřízněte, tupou stranou nože vyškrábněte zrníčka a odložte je stranou.
3
Cukr utřete s máslem, poté přimíchejte žloutky, mouku, namleté pistácie, kůru z poloviny pomeranče a půlku zrníček z vanilky.
4
Vypracujte tužší, ale vláčné těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a do druhého dne nechte odležet v lednici.
5
Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto vytáhněte z lednice a tvarujte rukama rohlíčky, případně použijte speciální formu.
6
Pečte přibližně 10–15 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.
7
Moučkový cukr na obalování smíchejte ve větší míse se zbylou kůrou z pomeranče, přidejte zbytek zrníček vanilky, promíchejte a ještě horké rohlíčky ve směsi obalte.
8
Opatrně, jsou velice křehké!

Další recepty