Pikantní petrželový krém se zázvorem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
V zimě přijde polévka vždycky vhod. Když je to navíc polévka se zázvorem a chilli, pak mate jistotu, že vám rozproudí krev! Petrželový krém navíc připravíte během chvilky, je proto perfektní po návratu ze zimní procházky.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 600 g
    Kořenová petržel
  • 3 ks
    Šalotka
  • 2 cm
    Zázvor
  • 80 g
    Čerstvé chilli papričky
  • 4 stroužek
    Česnek balený
  • 2 lžíce
    Slunečnicový olej
  • 600 ml
    Zeleninový vývar
  • 150 ml
    Čerstvé mléko polotučné 1,5%
  • 100 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • Mleté chilli
  • 1 svazek
    Hladkolistá petržel
  • Sůl
  • Pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Nejprve nakrájejte šalotku s chilli papričkami nadrobno a česnek nahrubo. Oloupaný zázvor nastrouhejte také nahrubo.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Kořenovou petržel očistěte, omyjte a poté nakrájejte na kolečka nebo menší kostky. Slunečnicový olej rozpalte v hrnci, přisypte šalotku a na mírném plameni restujte asi 3–4 minuty.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Následně přisypte zázvor, polovinu chilli papriček, česnek a restujte ještě 2–3 minuty.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte kousky petržele, restujte 5 minut a následně vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte asi 15–20 minut, dokud nebude zelenina měkká.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Uvařenou polévku dobře rozmixujte tyčovým mixérem, ideálně hezky dohladka.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Mléko smíchejte se smetanou ke šlehání, přilijte do polévky a znovu promíchejte.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Prohřejte, dochuťte solí, pepřem a přidejte zbylé chilli papričky.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Při podávání dozdobte polévku ještě sušeným chilli a hladkolistou petrželkou.