Pečené vepřové ocásky


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Méně známý, ale velmi chutný kus masa, který si žádá vaši pozornost. Už jste někdy zkusili pečené vepřové ocásky? Tento snadný recept vás zajisté mile překvapí, obzvlášť pokud holdujete pečínkám z trouby. Honza Punčochář ví, jak zaujmout!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1.2 kg
Vepřový ocásek
80 g
Rajčatový protlak
500 g
Cibule sladká
120 g
Anglická slanina
1 snítka
Tymián
5 ks
Bobkový list
1 lžíce
Vepřové sádlo škvařené
5 stroužků
Česnek
Špek
200 ml
Červené víno
200 ml
Černé pivo
2 lžičky
Třtinový cukr very dark
80 g
Červený vinný ocet
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejprve si připravte marinádu. V hrnci rozpalte sádlo. Přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na plátky a slaninu nakrájenou na kostičky.
2
Osolte a restujte, dokud cibule nezezlátne. Do základu přidejte tymián a bobkový list.
3
Přisypte cukr, který nechte zkaramelizovat. Vše zalijte vinným octem, vínem a pivem. Nechte zredukovat.
4
Vepřový ocásek protkněte česnekem, špekem a zapíchněte do něj snítky tymiánu. Dobře osolte a opepřete.
5
Maso potřete kvalitním rajčatovým protlakem, dejte do pekáče a zalijte marinádou.
6
Pokud máte málo šťávy, můžete přidat trochu vína a piva. Nechte v lednici marinovat do druhého dne.
7
Ocásek pak pečte přiklopený při 140 °C v troubě cca 45 minut. Potom teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších 15 minut.